OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιωτική παρέλαση: «Όνειρο που έγινε πραγματικότητα η πτήση με Spitfire στη Θεσσαλονίκη», λέει ο Βρετανός πιλότος Dan Griffith

28/10/2021 - 10:57
Spitfire
Share on FacebookShare on Twitter

«Αυτό που θα δουν οι θεατές, είναι το δικό σας, ελληνικό Spitfire, να ηγείται της παρέλασης..!». Με τα λόγια αυτά, ο Βρετανός πιλότος Dan Griffith περιγράφει μια κορυφαία εναέρια διέλευση που αναμένεται να γοητεύσει σήμερα το κοινό της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά στα χρονικά, το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας θα πετάξει σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης»- της παλαιότερης Μοίρας της ΠΑ που συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης. Τα δύο μαχητικά θα εκτελέσουν κοινή διέλευση στις εισαγωγικές στιγμές της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2021.

Ο πιλότος του χθες το μεσημέρι αφού είχε απογειωθεί από το Τατόι στις 12:30 «συνάντησε» πάνω από την χερσόνησο της Κασσάνδρας ένα ελληνικό F-16 της συγκεκριμένης Μοίρας. Στη συνέχεια το MJ755 πραγματοποίησε δοκιμαστική διέλευση με το τζετ «ντουέτο» να πετά δίπλα του σε σφιχτό σχηματισμό, όπως θα γίνει στην στρατιωτική παρέλαση 28ης Οκτωβρίου με τον Βρετανό πιλότο να δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως «η θέα από ψηλά της Θεσσαλονίκης είναι υπέροχη» με το «υπέροχο παραλιακό μέτωπο της πόλης» να είναι « εντυπωσιακό».

Ο κ. Griffith θα πετάξει το αναγεννημένο- μετά από την πρωτοβουλία του κ.Peter Livanos και του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ»-, αεροσκάφος με την 68χρονη ιστορία για τελευταία μάλιστα φορά. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, με την εκτέλεση solo πτήσεων , η επιπλέον εκπαίδευση των έμπειρων Ελλήνων χειριστών της ΠΑ. Μετά από ειδική εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Spitfire αυτοί είναι που θα πετούν πλέον με το ιστορικό μαχητικό.

Μια ιστορική πτήση πάνω από τη Θεσσαλονίκη

«Είναι πάντα υπέροχο, το να βλέπεις ένα αεροσκάφος να επιστρέφει στην πατρίδα του! Το να βλέπεις το Spitfire να πετά πάνω από τους ουρανούς της χώρας σας είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το ίδιο υπέροχο είναι και για εμένα προσωπικά το να είμαι εδώ, καθώς ξέρω πως όταν θα έρθω θα συναντήσω όλους τους Έλληνες, τη χώρα σας, θα… γευτώ το υπέροχο φαγητό σας! Έτσι είναι διπλό για εμένα το κέρδος», απαντά ο πολύπειρος πιλότος περιγράφοντας τα συναισθήματά του.

Για τον κορυφαίο πιλότο που έχει βρεθεί στο πιλοτήριο δεκάδων διαφορετικών αεροσκαφών, εκείνο του βρετανικού μαχητικού έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. «Πετάω αεροσκάφη Spitfire εδώ και λίγο… καιρό, περίπου 30 χρόνια (!) και είναι χαρά μου να πετάω το δικό σας αεροσκάφος, το MJ755. Ο χειρισμός αεροσκαφών είναι η ειδικότητά μου και συχνά εκτελώ πτήσεις με παλαιά, vintage αεροσκάφη οπότε γνωρίζω, όλα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα καλά το συγκεκριμένο αεροσκάφος», σχολίασε ,επαινώντας παράλληλα το συγκεκριμένο μαχητικό του Β’ΠΠ, το ελληνικό MJ755.

«Είναι πάντα εξαιρετικό να πετάς ένα Spitfire, το συγκεκριμένο μάλιστα πετά πολύ όμορφα, έχει μια πολύ ομαλή πτήση, μόλις έχει ανασκευαστεί, και είναι σε κορυφαία κατάσταση, ενώ και ο κινητήρας έχει πολύ όμορφη λειτουργία», συμπληρώνει κ.Griffith.

Γνώστης μάλιστα της συγκυρίας των φετινών των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει πως γνωρίζει ότι η χρονιά αυτή των εορτασμών των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι «…ένα ιστορικό γεγονός μείζονος σημασίας για τους Έλληνες» και σημειώνει πως «η προσθήκη (σ.σ στους εορτασμούς) του συγκεκριμένου Spitfire θα προσθέσει και όλα τα άλλα ένδοξα ελληνικά «κεφάλαια ιστορίας» από τον Β’ΠΠ» στους φετινούς εορτασμούς. Μια εναέρια παρουσία που, κατά τον Βρετανό πιλότο, «δένει» τους εορτασμούς αυτούς αφού η πτήση θα είναι ένα «γεγονός εθνικής υπερηφάνειας» για την Ελλάδα.

Μια τελευταία κουβέντα για τους Έλληνες; «Ελάτε, απολαύστε το, και να είστε πολύ περήφανοι που έχετε ξανά στους ουρανούς σας αυτό το αεροσκάφος…!», είναι το μήνυμα που βγαίνει από τα χείλη του Βρετανού πιλότου προς το ελληνικό κοινό.

Βετεράνος σε πιλοτήρια

Υπάρχει μια ειδική κατηγορία πιλότων που αναλαμβάνει, από τα πρώτα χρόνια της παγκόσμιας αεροπορικής εξέλιξης μετά τον Β’ Π Π, να κάνει κάτι συναρπαστικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο: να «δοκιμάζει» τα αεροσκάφη, στρατιωτικά και πολιτικά έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους υπόλοιπους πιλότους. Σε αυτή την ελίτ ομάδα πιλότων ανήκει και ο Dan Griffith που θα πετάξει το μοναδικό MJ755 στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

Spitfire

Ο Daniel Griffith γεννήθηκε το 1963. Από τα δεκαοκτώ του στη βρετανική RAF σπούδασε στο London University Aeronautical Engineering, ενώ ξεκίνησε την πτητική του εκπαίδευση το 1984. Απέκτησε τα φτερά του σε αεροσκάφη Hawk Mk1 και μετά την περίοδο εκπαίδευσης βρέθηκε στα θρυλικά βρετανικά αεροσκάφη Harrier. Επιχειρησιακός στην No 1 Μοίρα στο RAF Wittering και στην No 4 στο RAF Gutersloh στη Γερμανία, συμπλήρωσε 1.200 ώρες πτήσεις στα διάσημα Harrier πριν γίνει air combat leader και unit maintenance πιλότος δοκιμών. Εκπαιδεύτηκε επίσης στις ΗΠΑ και κατά τη διάρκειά της εκπαίδευσης πέταξε με 43 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών μεταξύ των οποίων F-15, F-16, F-18, F-4, A-10, A-7, C-5 Galaxy, B-52, Mustang και πολλά άλλα.Έγινε ο πρώτος Βρετανός πιλότος που πέταξε ένα σχεδιασμένο για ειδικό σκοπό, με ιδιότητες κατευθυνόμενης ώσης (thrust vectoring), κορυφαίων ελιγμών high AoA αεροσκάφος. Μετά την αποστράτευσή του, μεταξύ άλλων κι ως σύμβουλος οργανισμών όπως το απαιτητικό British Military Research και δούλεψε πάνω στο μαχητικό 4ης Γενιάς Eurofighter.

Σε ότι αφορά τα ιστορικά αεροσκάφη, ο πολύπειρος πιλότος έχει κάνει πτήσεις επίδειξης με πλείστα μοντέλα πέρα από το Spitfire, αεροσκάφη-θρύλους «…όπως τα Hurricane, Avenger, Hunter, Canberra, Sopwith & Fokker Triplanes, Μeteor κ.α.».

Tags: 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥSPITFIREΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Related Posts

καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος με τοπικές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

27/12/2025 - 07:33
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Συννεφιά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Σε ποιές περιοχές θα βρέξει

26/12/2025 - 07:29
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Χριστούγεννα με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες – Δείτε αναλυτικά

25/12/2025 - 07:31

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Καιρός: Έρχονται χιόνια στις κορυφές της Πάρνηθας και πτώση της θερμοκρασίας - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Η σημαντική παρέμβαση του Παπανικολάου στο τελευταίο τάιμ άουτ του Ολυμπιακού στην Μπολόνια

Σε ισχύ το χριστουγεννιάτικο ωράριο: Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 28/12

Οι μεγάλες νίκες στον τομέα της Υγείας: Τα επιστημονικά επιτεύγματα και η τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert