Συναγερμός για τη θωράκιση των συνόρων – Στον Έβρο αύριο Παναγιωτόπουλος, Χρυσοχοΐδης, Φλώρος

Επιθεώρηση του φράχτη στον Έβρο θα πραγματοποιήσουν αύριο οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία μεταβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για τον βαθμό ετοιμότητας των συνοριοφυλάκων απέναντι στο πιθανό ενδεχόμενο να αυξηθούν τους επόμενους μήνες οι προσφυγικές ροές, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή στο OnAlert, «μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία». Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, η ετοιμότητα στον Έβρο αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένει αυξημένη.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να επισκεφθεί τα φυλάκια που βρίσκονται κατά μήκος της συνοριογραμμής, ενώ θα τεθούν επί τάπητος τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση παράνομων εισόδων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού).

Στο μεταξύ στον Έβρο ολοκληρώνεται ο φράχτης μήκους 27 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το έργο θωράκισης των ελληνικών συνόρων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και περαιτέρω επέκταση του φράκτη.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η χώρα δεν θα ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι όπως το 2015

Σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τόνισε πως η κυβέρνηση ευθυγραμμίζει τις δράσεις της με την ΕΕ από την οποία έχει ζητήσει ενιαία στάση και να καταστεί ξεκάθαρο σε τρίτες χώρες ότι δεν θα γίνει ανεκτή η εργαλειοποίηση της κατάστασης.

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι δυνάμεις αποτροπής σε όλες τις πύλες εισόδου και -αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση- είπε: «Δεν καταλαβαίνω την επιλογή τους να θυμίζουν τις ολέθριες συνέπειες της μεταναστευτικής τους πολιτικής για την ελληνική επικράτεια και κυρίως για τα νησιά. Βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα να ξαναζήσουμε σκηνές του 2015. Η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι. Ο κόσμος το έχει καθαρό στο μυαλό του. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε καταστάσεις 2015».