OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές θέσεις βλέπει ο Ν. Παναγιωτόπουλος

23/07/2020 - 20:46
Παναγιωτόπουλος
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Οι διευκρινίσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρυ Πάιατ για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department περί «αμφισβητούμενων υδάτων» καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το πρόβλημα στο Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία.

Ουσιαστικά, αυτή την ερμηνεία για τις θέσεις του State Department έναντι της τουρκικής προκλητικότητας έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , Νίκος Παναγιωτόπουλος, με δηλώσεις του στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης , όπου παρακολούθησε τις δραστηριότητες της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της υποστήριξης της επιχείρησης «Atlantic Resolve».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρέσβης , με αφορμή το σχόλιο του εκπροσώπου του State Department για τη τουρκική NAVTEX η οποία αμφισβητεί τμήματα την ελληνική υφαλοκρηπίδα που απορρέει από το Καστελλόριζο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, ότι με «ο όρος «αμφισβητούμενα ύδατα» το State Department αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις». Ο κ. Πάιατ επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ τηρούν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου βασει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ,μιλώντας στην ίδια εκδήλωση με τον Αμερικανό πρέσβη, ανέφερε:

«Οι δύο χώρες μας έχουν δεσμευθεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με όλα τα μέσα, προκλήσεις και απειλές ασφαλείας και να διαφυλάξουν τελικά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και παρεμπιπτόντως για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί η διατύπωση που άφηνε κάποια, ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας λόγω της διατύπωσης του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την εκκρεμούσα τη κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο, θεωρώ ότι μετά την βελτίωση τη λεκτική, που έχει προκύψει είναι σαφές πλέον ότι στέλνει μήνυμα ότι, σε όλη αυτή την υπόθεση, το πρόβλημα είναι η Τουρκία, Η Τουρκία αμφισβητεί. Η Τουρκία είναι το πρόβλημα. Και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον και μέσα στο κείμενο.» Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Πάιατ που συνέβαλε να γίνει κατανοητό το πνεύμα της ανακοίνωσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, ο Αμερικανός Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν έχει την ίδια άποψη για την καθαρότητα της θέσης του State Department για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Με ανάρτηση του στο Twitter δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που «αμφισβητεί» αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το State Department πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση γι’ αυτά»

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΠΑΙΤΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Δαβάκης - Καιρίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

19/12/2025 - 14:27
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

19/12/2025 - 04:28
Γεραπετρίτης - ΥΠΕΞ
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

18/12/2025 - 19:04

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

Ο Τραμπ δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός πολέμου στη Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο ξέρει ακριβώς τι θέλω»

Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό», λέει ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Γιώργος Μαζωνάκης: Βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου με τον τραγουδιστή προκαλεί αντιδράσεις: «Με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μου»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert