OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

ΥΦΕΘΑ: Προτεραιότητα να ενημερωθεί η Ολομέλεια για τον ρόλο και τη συμμετοχή της Ελλάδας στα αμυντικά ευρωπαϊκά προγράμματα

11/06/2025 - 20:32
Δαβάκης - ΥΦΕΘΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

Την «σαφή πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και προσωπικά του Νίκου Δένδια, να ενημερωθεί σύντομα η Ολομέλεια της Βουλής» για τα αμυντικά θέματα της χώρας, τη συμμετοχή και τον ρόλο της στη νέα δομή δυνάμεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα και την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ), Αθανάσιος Δαβάκης.

Παράλληλα, ο ΥΦΕΘΑ χαρακτήρισε «δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις διεθνείς συμβάσεις, που έρχονται ετεροχρονισμένα προς κύρωση στη Βουλή, μετά από πολλά χρόνια, ενώ έχουν υπογραφεί και έχουν τεθεί σε ισχύ πολλά χρόνια πριν», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να εξαλειφθεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο», ενώ έκανε γνωστό ότι «υπάρχουν ακόμα, μόνο στο υπουργείο Άμυνας, 40 συναφείς διεθνείς συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζεται, με στόχο να τις προωθήσει σύντομα προς κύρωση στη Βουλή».

Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε ο ΥΦΕΘΑ κ. Δαβάκης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, των νομοσχεδίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αφορούν την κύρωση δύο διεθνών συμβάσεων σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδος σε δομές του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα:

  • Η πρώτη αφορά το «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και κρατών μελών του ΝΑΤΟ, σχετικά με την ίδρυση, λειτουργία, επάνδρωση, χρηματοδότηση, διοίκηση και υποστήριξη της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων στο Νόρφολκ».
  • Η δεύτερη αφορά το «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας για την τοποθέτηση Εθνικού Αντιπροσώπου Συνδέσμου στο Στρατηγείο της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού και των ανταλλαγεισών επιστολών περί παράτασης της ισχύος αυτού».

Και οι δύο διεθνείς συμφωνίες ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, εκτός από το ΚΚΕ και τους «Σπαρτιάτες»που καταψήφισαν, η Ελληνική Λύση μαζί με Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν για την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια.

Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη τη θεσμική και πολιτική συζήτηση για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στα προγράμματα SAFE και ReArm, και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά, με την παρουσία θεσμικών φορέων».

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των δύο Μνημονίων Συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, «εξασφαλίζουν την θεσμική παρουσία της χώρας μας στο πλαίσιο της δομής διοίκησης της Συμμαχίας».

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι «θα πρέπει άμεσα και επίσημα να ενημερωθεί η Βουλή σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη στάση και το ρόλο της Ελλάδος απέναντι στις νέες διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη νέα αμυντική δομή».

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, τόνισε την «ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής ώστε να δοθούν θεσμικές και ουσιαστικές εξηγήσεις για τη στάση της χώρας στα σημαντικά ζητήματα που διαμορφώνονται σε διεθνή και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλαος Παπαναστάσης, κατηγόρησε «τόσο τη σημερινή κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έχουν τεράστιες ευθύνες που στηρίζουν τον Ευρωατλαντισμό και αποδέχονται τον τεράστιο όγκο αμυντικών δαπανών σε βάρος των κοινωνικών δαπανών, εμπλέκοντας ολοένα και βαθύτερα τη χώρα στα νατοϊκά προγράμματα».

«Ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή με στοιχεία για τον πραγματικό ρόλο της Ελλάδος στα νατοϊκά και ευρωπαϊκά νέα σχέδια», ζήτησε ο ειδικός αγορητής της ΕΛΛΥ, Στυλιανός Φωτόπουλος.

Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, εστίασε την κριτική της στην στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Ισραήλ, κατηγορώντας την ότι «έχει αφήσει διάδρομο συνεργασίας για να συντελείται η γενοκτονία στη Γάζα και η ελληνική Βουλή δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα».

Ο ειδικός αγορητής της Νίκης, Τάσος Οικονομόπουλος, τόνισε ότι «η συμμετοχή μας στις νατοϊκές συνεργασίες πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής», και χαρακτήρισε «αναγκαία την πληρέστερη και ουσιαστική ενημέρωση με στόχο την διακομματική συναίνεση».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, υποστήριξε ότι «τίθεται συνταγματικό θέμα όταν υλοποιούνται διεθνείς συμβάσεις χωρίς κύρωση από τη Βουλή» και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας έχει σχέση με το ΝΑΤΟ παθητικής εξάρτησης και υποτέλειας».

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Αλέξανδρος Ζερβέας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι το κόμμα του καταψηφίζει και τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στην Ολομέλεια.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε «αναγκαιότητα την κύρωση των δύο Μνημονίων Συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, έστω και με καθυστέρηση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Tags: ΒΟΥΛΗΘΑΝΑΣΗΣ ΔΑΒΑΚΗΣΥΦΕΘΑ

Related Posts

Δαβάκης - Καιρίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

19/12/2025 - 14:27
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

19/12/2025 - 04:28
Γεραπετρίτης - ΥΠΕΞ
ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

18/12/2025 - 19:04

Διαβάστε Επίσης

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert