OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες αντικατάστασης του Ερντογάν

12/08/2014 - 12:37
Share on FacebookShare on Twitter

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ξεκίνησε χθες τις διαδικασίες για τη μετά Ερντογάν εποχή, καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα παραιτηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα από την πρωθυπουργία, πριν ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας για μια πενταετή θητεία.
Το AKP θα συνέλθει την 27η Αυγούστου προκειμένου να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο. Βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας ο πρόεδρος δε μπορεί να ανήκει σε κανένα κόμμα.

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκέντρωσε από χθες το μεσημέρι τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του για να καταπιαστούν με το πρώτο μέλημά τους: να επιλέξουν ένα διάδοχο στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης πριν από την ορκωμοσία του, την 28η Αυγούστου.
«Δεν έχουμε ακόμη συζητήσει για ονόματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, «οι επικεφαλής του κόμματος και ο πρωθυπουργός θα διαβουλευτούν και θα έλθουμε σε συμφωνία για το όνομα που μας φαίνεται λογικό».

Στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και δύο πρώην αντιπρόεδροι, ο Αλί Μπαμπατζάν και ο Μπουλέντ Αρίντς.

Ο Ερντογάν αναμένεται να υιοθετήσει ένα στυλ προέδρου με διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως προωθήσει συνταγματικές αλλαγές μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 προκειμένου να εδραιώσει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας.
«Όποια και να είναι η επιλογή του αυτό το πρόσωπο θα του δημιουργήσει προβλήματα υπό την έννοια ότι το Σύνταγμα δεν έχει συνταχθεί για αυτού του είδους την άσκηση εξουσίας» υπογράμμισε ο Αλί Τζαρκόγλου, πολιτειολόγος στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κοτς στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και οι προκάτοχοί του τις χρησιμοποίησαν ελάχιστα, οι υπάρχουσες εξουσίες του προέδρου του δίνουν το δικαίωμα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, όχι όμως να προτείνει νόμους ή να κάνει εκστρατείες στο όνομα του κόμματός του—δύο τομείς που είχε μονοπωλήσει ο πρωθυπουργός. Μόνο μια συνταγματική αναθεώρηση, την οποία ο Ερντογάν απέτυχε να υπερψηφιστεί το 2013 εξαιτίας μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν κρίθηκε επαρκής, θα μπορούσε να τροποποιήσει αυτήν την ισορροπία.
Επιπλέον το αποτέλεσμα που πέτυχε ο Ερντογάν θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω το διακύβευμα.
«Αυτό θα έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη νέα του προεδρική θητεία» εκτίμησε ο Τζαρκόγλου, «θα πρέπει να είναι προσεκτικός».

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 51,79% των ψήφων έναντι του κοινού υποψηφίου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου (38, 4%) και εκείνου του Κουρδικού Κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς (9,8%).
Το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, 74,12%, ήταν σαφώς μικρότερο του 89% που καταγράφθηκε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου.

«Εάν η διοίκηση αυτού του νέου καθεστώτος λάβει αποφάσεις αντίθετες προς το Σύνταγμα, θα βιώσουμε ένα εκρηκτικό κλίμα και θα κατευθυνθούμε προς μια συνταγματική κρίση» υποστήριξε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Milliyet, Καντρί Γκιουρσέλ.
«Ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός στην Τουρκία (…) και θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές» σημείωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λέει ο τουρκικός τύπος για τη νίκη Ερντογάν

Tι σημαίνει η νίκη Ερντογάν

Λιμπερασιόν: Ο Ερντογάν παίρνει τη ρεβάνς από τον Κεμάλ

Πρόβλημα δεν είναι ο Ερντογάν αλλά ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε κανέναν να τον αντιμετωπίσει

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικές πηγές για NAVTEX: «Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο, αλλά δεν έχει αλλάξει η θέση μας»

30/01/2026 - 21:46
NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέα «βόμβα» από την Τουρκία: Οι NAVTEX για τις «παράνομες» δραστηριότητες της Ελλάδας δεν είναι για 2 χρόνια, αλλά επ’ αόριστον

29/01/2026 - 11:27
Τουρκία - NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

NAVTEX διετούς διάρκειας (!) εξέδωσε η Τουρκία – Επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της περί «δικαιοδοσίας» και «αποστρατικοποίησης» νησιών

23/01/2026 - 14:09

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Πολωνία: Άγνωστο drone έπεσε σε στρατιωτική βάση στις 28 Ιανουαρίου

Ο Υποναύαρχος (Μ) Δημήτριος Καπίρης ΠΝ παρέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert