Ακτοφυλακή …τέλος στη Τουρκία

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σύμφωνα με νέα απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, αποφασίστηκε η κατάργηση του Σώματος Ακτοφυλακής, το οποίο μέχρι σήμερα εντάσσονταν ως ανεξάρτητο Σωμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση Ερντογάν, και το μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, θα δημιουργηθεί «Γενική Γραμματεία Προστασίας Συνόρων». Το Σώμα Ακτοφυλακής θα ενταχθεί σε αυτή της Γραμματεία και όλο το προσωπικό, όλα τα μέσα και τα κτίρια του, θα μεταβιβαστούν στο Σώμα Προστασίας Συνόρων.
Οι αξιωματικοί που είναι βαθμοφόροι στο Σώμα Ακοτφυλακής, στη νέα δομή θα λάβουν θέσεις του διοικητή, του γραμματέα προστασίας των συνόρων. Το υπόλοιπο στρατιωτικό προσωπικό θα αποκτήσει τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει πως η Γενική Γραμματεία Προστασίας Συνόρων θα μπορεί να παραλάβει βαριά όπλα, να συμμετέχει σε επιχειρήσεις πέραν των συνόρων.
Oυσιαστικά όλες αυτές οι αλλαγές είναι άλλη μια παρέμβαση της κυβέρνησης Ερντογάν στο Στρατό. Το Σώμα Ακτοφυλακής που είναι μέρος των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων , μεταβιβάζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων αναμένεται να ξεκινήσουν το 2011 και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2014.
Δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα όμως η διαρροή του θέματος από το έγκυρο NTV ίσως έγινε για να μετρήσει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις των στρατηγών.