OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αμερικανική παρέμβαση στα τουρκικά πολιτικά πράγματα,μέσω του στρατού

16/08/2012 - 16:20
Share on FacebookShare on Twitter

Παρέμβαση των ΗΠΑ στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας μέσω του τουρκικού στρατού και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του λεγόμενου ¨μεταμοντέρνου πραξικοπήματος¨ της 28ης Φεβρουαρίου 1997,  αποκαλύπτει αμερικανικό έγγραφο που επικαλείται ο τουρκικός τύπος και πρόκειται να κατατεθεί στην τουρκική Βουλή.Με την καταθεσή του η  Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων της τουρκικής Βουλής αναμένεται να καλέσει τον αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα για να εξηγήσει τον ρόλο των ΗΠΑ.
 
 Για να μπούμε στο κλίμα να θυμίσουμε ότι ο τουρκικός στρατός είχε κάνει εκστρατεία, το 1997, με στόχο τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν που υποτίθεται ότι απειλούσε το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας. Η κίνηση αυτή των ενόπλων δυνάμεων είχε χαρακτηριστεί «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».
Η εφημερίδα  Hurriyet που έχει το θέμα στην πρώτη σελίδα κάνει λόγο για  αμερικανικό έγγραφο του 1996 που καλούσε τον τότε αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα να ενεργοποιήσει τον τουρκικό στρατό και να εξασφαλίσει ότι ο τουρκικός στρατός θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα το εν λόγω έγγραφο προετοιμάστηκε τον Οκτώβριο του 1996 και φέρεται να έχει υπογραφεί από τον τότε αμερικανό Υπουργό Αμυνας  Warren Christopher. Το εν λόγω έγγραφο απεστάλη στις αμερικανικές Αποστολές στο ΝΑΤΟ, στα Ηνωμένα Εθνη, στην Αθήνα, στην Βηρυτό, στην Μόσχα, στην Σόφια και στην Αγκυρα.
 
Στο έγγραφο εκφράζονται οι αμερικανικές ανησυχίες για τον προσανατολισμό της τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον τότε Πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακάν και ειδικότερα για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν, την Νιγηρία και το Σουδάν , εξέλιξη που, σύμφωνα με το έγγραφο,  έπληττε τα αμερικανικά συμφέροντα.
 
Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι το συγκυβερνών με τον ισλαμιστή  Ερμπακάν  κόμμα DYP (της κ. Τσιλέρ) απέτυχε να περιορίσει την φονταμενταλιστική ισλαμική ιδεολογία και ότι έπρεπε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση προκαλώντας έτσι πρόωρες εκλογές . Στις εκλογές αυτές αναμενόταν να επικρατήσει –σύμφωνα με τις τότε δημοσκοπήσεις – το Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν και για αυτό το λόγο απαιτούνταν η παρέμβαση του τουρκικού στρατού για να προληφθεί αυτή η εξέλιξη. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι έπρεπε να ενθαρρυνθεί ο τουρκικός στρατός να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες ώστε να αναδιαρθρώσει την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ .
 
Η εφημερίδα Turkiye αναφέρει επί του θέματος ότι το εν λόγω έγγραφο βρίσκεται στα χέρια του στενού τότε συνεργάτη του Ερμπακάν , κ. Ρετζάϊ Κουτάν και ότι μόλις αυτός  το καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση, η Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων αναμένεται να καλέσει τον αμερικανό Πρέσβη στην Αγκυρα κ. Francis Ricciardone να δώσει εξηγήσεις για το αμερικανικό σχέδιο που στόχο είχε να «πιέσει τον τουρκικό στρατό να αναλάβει δράση» αλλά και για το ποιες ενέργειες έγιναν τότε για να εφαρμοστούν οι οδηγίες της τότε αμερικανικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αμερικανός Πρέσβης στην Αγκυρα  θα κληθεί από την Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα των οδηγιών του  Warren Christopher. 

Tags: ΗΠΑΠΑΡΕΜΒΑΣΗΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΣΤΡΑΤΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert