Ε.Μπαγίς»Δεν είμαστε και τέλειοι»

   «Δεν ισχυρίζομαι ότι η Τουρκία είναι τέλεια . Η χώρα έχει ακόμη να επιλύσει σημαντικά  προβλήματα. Όμως συγκρίνοντας την παρούσα κατάσταση με το παρελθόν μπορούμε να πούμε ότι πλέον η Τουρκία είναι ένας πολύ καλύτερος τόπος. Αύριο θα είναι σε ακόμη καλύτερη θέση», τόνισε ο κ. Μπαγίς, συμπληρώνοντας ότι «η έκθεση προόδου  της ΕΕ του 2010 είναι η πλέον θετική και ενθαρρυντική ανάμεσα στις 13 Εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί έως τώρα.

    Ο κ. Μπαγίς είπε ακόμα ότι «η Τουρκία έχει σημειώσει αξιοπρόσεκτα βήματα από το 1998 που δημοσιοποιήθηκε η πρώτη Έκθεση Προόδου. Έχει πλέον μια διαφορετική και μοναδική θέση χάρη στην οικονομία της, που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη».

    Ο κ. Μπαγίς σημειώνοντας ότι αυτή η «έκθεση αποτυπώνει την πρόοδο όλων των τμημάτων της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων του κυβερνώντος κόμματος, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και του Στρατού και των πολιτών, όχι μόνον της κυβέρνησης ή της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας», είπε ότι «όσοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Τουρκίας πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να μην υπάρχουν πλέον τομείς που η χώρα υστερεί κατά την διαδικασία ένταξης».

    Τέλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε ότι αφορά τις αναφορές στην έκθεση για το κυπριακό και το πρόσθετο πρωτόκολλο, ο κ. Μπαγίς είπε ότι: «η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της, αν η Ευρώπη αρχίσει να εφαρμόζει την απόφαση που λήφθηκε στις 24 Απριλίου του 2004. Η απόφαση η οποία προβλέπει άμεσο εμπόριο με το βόρειο τμήμα της νήσου. Με άλλα λόγια όταν οποιοδήποτε ευρωπαϊκό αεροσκάφος προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ερτζάν, τότε και η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της».