OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γκιορμέζ: «Να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης»

05/07/2012 - 17:46
Share on FacebookShare on Twitter
Yπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάχθηκε, εμμέσως, μετά τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Τσελίκ, και ο  Επικεφαλής της Διευθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας  κ Γκιορμέζ κατά την σημερινή του επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε συνομιλίες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Ο Επικεφαλής της Δ/νσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Γκιορμέζ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη, είπε: « Ως Διευθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εκλαμβάνουμε τους μη μουσουλμάνους πολίτες μας που ζούν στην Τουρκία ως γνήσια στοιχεία της χώρας μας».Και συνέχισε λέγοντας   ότι δεν αρμόζει μια χώρα με τόσο πλούσια ιστορία να έχει ανάγκη από άλλες χώρες για την εκπαίδευση των θρησκευτικών παραγόντων της. Αυτό δεν αρμόζει στην ιστορία, στον πολιτισμό και στην μεγαλοσύνη της χώρας αυτής,πρόσθεσε. Ο κ. Γκιορμέζ είπε επίσης πως οι ομογενείς της Δυτικής Θράκης όταν πληροφορήθηκαν για την επίσκεψή του , του έστειλαν «βροχή από φάξ» και ότι τα θέματα αυτά τα συζήτησε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μίλησαν και για το θέμα κατασκευής τεμένους στην Αθήνα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε  ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει θετικά στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, ότι έτσι θέλουν να πιστεύουν, και πρόσθεσε:« Επανειλημμένα μας δόθηκαν ελπίδες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε η επαναλειτουργία της Σχολής. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε πάντα». 

Ο κ Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι είναι έτοιμοι από πλευράς υποδομής και τόνισε : « Στην περίπτωση που δοθεί άδεια σήμερα , εμείς είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία την Σχολή, αύριο». 

 Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε την μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια που αισθάνονται για την επίσκεψη του κ Γκιορμέζ και είπε: 

« Σας παρακολουθούμε έστω και από μακριά. Παρακολουθούμε με εκτίμηση τα όσα πράττετε, τις καλές ενέργειες που κάνετε και τις ωραίες ομιλίες σας. Επίσης παρακολουθούμε με ικανοποίηση τις δηλώσεις που γίνονται από πλευράς σας προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής μας Σχολής». 

Ο Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων κ Γκιορμέζ είπε απαντώντας ότι στην ουσία πραγματοποιούν την επίσκεψη αυτή με καθυστέρηση και θύμισε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πέρσι πριν από το μήνα των νηστειών στο Ραμαζάνι, είχε επισκεφθεί την Δ/νση Θρησκευτικών Υποθέσεων και πέραν των ευχών του στον ίδιο για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του  είχε ευχηθεί για τον μήνα του Ραμαζανίου και τον είχε καλέσει στο Πατριαρχείο. Ο κ Γκιορμέζ τόνισε ότι έσφαλε και ότι θα έπρεπε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση αυτή νωρίτερα, αλλά την πραγματοποιεί τώρα, μετά από ένα χρόνο. 

Ο κ Γκιορμέζ είπε ότι συναντάται με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε διάφορες Συνόδους που πραγματοποιούνται με διάφορες ευκαιρίες και ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντιόταν και με τους προηγούμενους Επικεφαλής της Δ/νσης Θρησκευτικών Υποθέσεων . Ο Γκιορμέζ τόνισε: 

« Πιστεύω ότι επισκεπτόμενος εσάς στον χώρο σας μπορούμε να προβούμε σε ανταλλαγή απόψεων και να συζητήσουμε τα κοινά θέματά μας στα εδάφη αυτά που καταστήσαμε πατρίδα από κοινού και να συζητάμε συχνά και όχι για μια φορά, μαζί για τα θέματα των μουσουλμάνων στον κόσμο της Ορθοδοξίας και για τα θέματα των Ορθοδόξων Χριστιανών στον κόσμο του Ισλάμ». 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  του ευχήθηκε κουράγιο για τον μήνα των νηστειών του Ραμαζανίου που συμπίπτει με θερινούς μήνες και είναι δυσκολότερη η τήρηση της νηστείας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε μια εορτή του Μπαϊραμιού σε ένα κλίμα ηρεμίας τόσο για την Τουρκία όσο και το Ισλάμ. 
 Στο τέλος της συνάντησης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Επικεφαλής της Δ/νσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Γκιορμέζ αντάλλαξαν δώρα. Πέραν των άλλων δώρων, όταν ο κ Γκιορμέζ χάρισε στον Πατριάρχη και ένα κομπολόι τότε και εκείνος του χάρισε το δικό του κομπολόι που έβγαλε από την τσέπη του.  

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο κ Γκιορμέζ γευμάτισαν μαζί στην πλευρά του μοναστηρίου, ενώ επισκέφθηκαν και τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Η επίσκεψη του κ Γκιορμέζ στο Πατριαρχείο κράτησε μια ώρα και 45 λεπτά.  
 

Tags: ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Related Posts

Τουρκία - F-16
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

26/03/2026 - 19:49
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41

Διαβάστε Επίσης

Reuters: Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν καταστρέψει μόνο το 1/3 των πυραύλων του Ιράν

IDF: Επιδρομή Ισραηλινών κομάντο σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο [vid]

Επείγουσα προειδοποίηση του IDF στους Ιρανούς: «Φύγετε αμέσως, θα βομβαρδίσουμε το Αράκ»

Γάζα: Αφοπλισμό της Χαμάς σε 8 μήνες και καταστροφή των σηράγγων προβλέπει το σχέδιο του Συμβουλίου Ειρήνης

«Νέα κλιμάκωση τις επόμενες μέρες στη Μέση Ανατολή», βλέπει ο Ντόναλντ Τουσκ

Χαργκ, Λαράκ, Κεσμ: Τα στρατηγικής αξίας νησιά του Ιράν που «γλυκοκοιτάζουν» οι ΗΠΑ

Κρεμλίνο: Δεν ζήτησε ο Πούτιν χρήματα από επιχειρηματίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτοί προσφέρθηκαν

Ισραήλ: «Τα πλήγματα εναντίον του Ιράν θα κλιμακωθούν, η Τεχεράνη θα πληρώσει βαρύ τίμημα»

Top News

Η κακοκαιρία «Deborah» επελαύνει στην Αττική: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Φωτεινή Πετρογιάννη: Πήγα στην Τήνο προσευχήθηκα και γυρνώντας έμαθα ότι είμαι έγκυος

Η Έμυ Λιβανίου και ο Πέτρος Παππάς διασκέδασαν στο Nox - Σπάνια έξοδος για το αγαπημένο ζευγάρι

Αντώνης Νικοπολίδης: Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο υπήρχαν κάποιες εντάσεις μέσα στο σπίτι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert