Γκιούλ: «Κοντόφθαλμοι κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ κατήγγειλε την «κοντόφθαλμη» στάση πολλών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εξασθενήσει, αλλά θα ενισχυθεί πολιτικά και οικονομικά από την ένταξη της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Γκιούλ, ο οποίος έφθασε σήμερα στο Λονδίνο για να παραλάβει ένα βραβείο για τις διεθνείς σχέσεις στο Τσάταμ Χάους, ένα λονδρέζικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών .

    «Είναι λυπηρό να παρατηρούμε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βλέπουν καλά το μέλλον του κόσμου μέσα σε 20, 50 ή 70 χρόνια», σημείωσε. «Αυτή η κοντόφθαλμη στάση είναι το μεγάλο εμπόδιο στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας Ευρώπης ως παγκόσμιου παράγοντα, που είναι σε θέση να αναλάβει τις πιο μεγάλες ευθύνες για τα θέματα της πολιτικής και της ασφάλειας, συμπληρωματικά με την οικονομική επιρροή».

    «Στο πλαίσιο μιας διεθνούς ισορροπίας που κλίνει προς την Ανατολή και την Ασία», το να έχει την Τουρκία ως μέλος θα αποτελούσε «προφανώς» για την Ευρωπαϊκή Ένωση «στρατηγική επιταγή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Σε συνέντευξή του στο BBC, εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του να κάνει το μέγιστο υπέρ της ένταξης της Τουρκίας: «Εμείς θα εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή μας, θα κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας», διαβεβαίωσε. «Αλλά από την πλευρά της Ευρώπης δεν είμαι σίγουρος», πρόσθεσε, «γιατί βλέπω πολύ τεχνητά εμπόδια, και άδικα» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς από το BBC, ο Γκιούλ απηύθυνε έκκληση για να χρησιμοποιηθεί «όλη η δύναμη της διπλωματίας» για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

    Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμο να επαναλάβει στην Τουρκία τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις.

    «Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά πριν σκεφτούμε να πάμε σε πόλεμο, και να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμη της διπλωματίας (…) και η Τουρκία είναι μια ευκαιρία για τη Συμμαχία (Ατλαντική), και είμαι βέβαιος ότι οι ηγέτες, εδώ, στις ΗΠΑ και αλλού, θα το συνειδητοποιήσουν», υπογράμμισε.