Και ο Γκιουλ,αδιαφορεί για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας!

Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της εργοστασίου, παρά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, εκτιμώντας ότι η χώρα του έχει ήδη «καθυστερήσει» σε σχέση με άλλες.

    «Θα ήταν λάθος για την Τουρκία να πει ξαφνικά ‘απορρίπτουμε την πυρηνική ενέργεια'», δήλωσε ο Γκιουλ σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

   

«Η χώρα έχει καθυστερήσει στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια είναι κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης και της ευημερίας για πολλές χώρες που διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια, όπως η Φινλανδία, η Γαλλία ή ακόμη και οι ΗΠΑ.

    Επέμεινε πάντως στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ασφάλειας: «Πρέπει να εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τις συμφωνίες μας και να επανεκτιμήσουμε την τεχνολογία και τα μέτρα ασφαλείας στον πυρηνικό τομέα», επεσήμανε. 

   

Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία το Μάιο του 2010 για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα στο Άκουγιου, στην επαρχία Μερσίνη στη νότια Τουρκία, προκαλώντας την οργή των οικολόγων που προειδοποιούν για τους κινδύνους στη σεισμογενή περιοχή.

    Την Τετάρτη σε συνάντησή τους στη Μόσχα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσαν ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το σχέδιο αυτό, παρά το δυστύχημα της Ιαπωνίας. 

   

Ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο».