«Καρατομούν» στρατηγούς στη Τουρκία

Μπορεί να αποστρατευθούν οι 39  (ή κατ’ άλλους 40)  στρατηγοί που είναι προφυλακισμένοι στην Τουρκία ως ύποπτοι σε διάφορες υποθέσεις (πραξικοπήματα,συνωμοσίες,προβοκάτσιες  κλπ) και αναμένουν προαγωγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah,  το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας προετοιμάζει το έδαφος για να ξεπεράσει το πρόβλημα των κρατούμενων στρατηγών.  Στη συνεδρίαση που θα γίνει από 1 έως 4 Αυγούστου, η υπόθεση των στρατηγών  που είναι κρατούμενοι ως ύποπτοι σε διάφορες υποθέσεις θα είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα.  Η εφημερίδα σημειώνει ότι 39 από τους κρατούμενους στρατηγούς είναι στη σειρά για προαγωγή.  Προς αποφυγή εμπλοκών στη διαδικασία των προαγωγών,γράφει η εφημερίδα, οι κρατούμενοι στρατηγοί μπορεί να αποστρατευθούν.

Σέ άλλα  σχετικά με το θέμα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι από τους συνολικά  362 στρατηγούς , ναυάρχους και πτέραρχους, οι 68 βρίσκονται στις φυλακές. Από αυτούς,  οι 40 ( ή 39) που είναι προφυλακισμένοι και είναι στη σειρά για προαγωγή στις επικείμενες κρίσεις   ή θα αποστρατευθούν – ‘οπως προαναφέραμε –  ή θα παραταθεί η θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.  Αναφέρεται σχετικά δε ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Οζέλ, μπορεί να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν και τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Εργκίν, για την επίλυση του προβλήματος.

Αναστολή ποινών για τρομοκρατία 

Σε μια άλλη δικαστικού ενδιαφέροντος εξέλιξη  - και σύμφωνα με δημοσίευμα της Vatan –  η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου της Άγκυρας που ανέστειλε  τις ποινές 25 κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί για τους δεσμούς τους με »τρομοκρατικές οργανώσεις», ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκιση εκατοντάδων κρατούμενων που έχουν καταδικαστεί για παρόμοιες παραβάσεις. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η απόφαση  του δικαστηρίου βασίστηκε στο 3ο πακέτο μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη , που ψήφισε πρόσφατα  η βουλή.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι στην απόφαση αντιτίθεται ο Εισαγγελέας και την οριστική απόφαση θα λάβει σήμερα το 12ο Ανώτερο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Εάν το δικαστήριο επικυρώσει την απόφαση, αναμένεται να αποφυλακιστούν πολλοί φοιτητές, συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι εμπλεκόμενοι  στις υποθέσεις Eργκενεκόν και KCK.