«Κατηγορώ» κατά της ΕΕ για τη σύλληψη Οτσαλάν

Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κούρδη βουλευτής, Κ.Λεϊλά Ζανά επέκρινε την Ευρώπη για την αποτυχία της να παράσχει  καταφύγιο  στον ηγέτη του ΡΚΚ, Aμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά την εκδίωξη του από τη Συρία.  Η Ευρώπη, είπε, έκανε  ιστορικό λάθος  που άφησε την Τουρκία να συλλάβει τον Οτσαλάν.Και κατηγόρησε επίσης την Ευρώπη ότι μπλοκάρει την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος,αναφέρεται σε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Zaman .
Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  η Κούρδη βουλευτής ζήτησε από την ΕΕ να στείλει επιτροπή να διερευνήσει το θάνατο 34 πολιτών από αεροπορική επιδρομή με F-16  στο Ουλούντερε, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στην ομιλία της η κ. Ζανά είπε ότι τα 34 θύματα της αεροπορικής επίθεσης  κατηγορήθηκαν για το συμβάν και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πιο δραστήριο ρόλο στο θέμα στέλνοντας αντιπροσωπεία να το διερευνήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ.Ερντογάν είπε ότι ήταν ευγενικός μαζί της και ότι την άκουσε με υπομονή και ακόμα ότι αντέδρασε στις αναφορές της λέγοντας ότι η περιγραφή της κατάστασης ήταν πραγματικά ζοφερή.

 Η κ. Λεϊλά Ζάνα, είναι μία από τις πιο γνωστές αγωνίστριες του κουρδικού ζητήματος, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 1995
Το 1994 η κ. Λειλά Ζάνα φυλακίστηκε για 15 χρόνια, αφού είχε καταδικαστεί για προδοσία  και ως μέλος του PKK. Αφέθηκε ελεύθερη το 2004, μετά από μια επανάληψη της δίκης της που ακύρωσε την ετυμηγορία του 1994. Στη συνέχεια δικάστηκε και καταδικάστηκε τρεις φορές για τις δημόσιες παρεμβάσεις της υπέρ του PKK, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κλειστεί ξανά στην φυλακή. 
Εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2007 και επανεξελέγη το 2011 ως ανεξάρτητη βουλευτής στο κατοικούμενο κυρίως από Κούρδους Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία.