Κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ και στη μέση το ΝΑΤΟ

Με τίτλο «Το ΝΑΤΟ εξετάζει ακόμα τη συμμετοχή του Ισραήλ σε επιχείρηση» σε απάντηση δημοσιεύματος της Jerusalem Post , βάσει του οποίου η Τουρκία αντιτάχθηκε στη συμμετοχή ισραηλινής πυραυλακάτου σε ναυτική επιχείρηση», η ενημερωτική ιστοσελίδα της Jerusalem Post δημοσιεύει άρθρο του στρατιωτικού συντάκτη Yaakov Katz, το οποίο αναφέρεται στην  νατοϊκή ανακοίνωση σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ σε ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωσή της, η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναφέρει ότι εξετάζει ακόμα το αίτημα του Ισραήλ να συμβάλει στην ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο, παρά την άρνηση της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση σε αποκλειστικό άρθρο της εφημερίδας JPost, στο οποίο επισημαίνετο ότι η αντίθεση της Τουρκίας τορπίλισε τη συμμετοχή του Ισραήλ με μια πυραυλάκατο στην μακροχρόνια επιχείρηση Active Endeavour, η οποία ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει περιπολίες στη Μεσόγειο και ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με την τρομοκρατία και ύποπτα σκάφη.

Η Τουρκία αποφάσισε να αντιταχθεί στην συμμετοχή του Ισραήλ, μετά την ναυτική επιδρομή του ισραηλινού ΠΝ στο Mavi Marmara, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι πολίτες.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα Zaman το ΝΑΤΟ δηλώνει πως η προσφορά του Ισραήλ αξιολογείται. Η εφημερίδα φέρει αξιωματούχο του Τουρκικού ΥΠΕΞ να έχει επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία πέτυχε να αποτρέψει την ισραηλινή συμμετοχή στην επιχείρηση.