ΝΑΤΟ προς Τουρκία:»Δεν θα πάρετε S-300″.

Το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να συνεργαζεται και να ανταλλάσει πληροφορίες σε θέματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας,αν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά ρωσικών η κινεζικών συστημάτων. Αυτή τη προειδοποίηση έχει ήδη λάβει η Άγκυρα,σύμφωνα με την εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ.

Στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων υποψήφιες είναι η Raytheon και η Lockheed Martin με τους Patriot , η ρωσική Rosoboronexport με τους S-300 ,αλλά και η Κίνα me toyw ΗQ-9. Υποψηφιότητα έχουν θέσει και οι Γάλλοι με το Aster 30.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αποφασίσει στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου .

Πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί λένε ότι τα ρωσικά και κινεζικά συστήματα δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, και μια ενδεχόμενη επιλογή τους θα μπορούσε να παρέχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ,σε Μόσχα και Πεκίνο.
Όμως, η Τουρκία επιμένει να διατηρεί Ρώσους και Κινέζους στο διαγωνισμό.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη”,δηλώνει πηγή της Συμμαχίας στη Hürriyet Daily News της Δευτέρας. «Εάν οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι κερδίσουν τον τουρκικό διαγωνισμό, τα συστήματά τους θα πρέπει να εργαστούν χωριστά. Δεν θα συνδέονται με το ΝΑΤΟ και τα πληροφοριακά του συστήματα. «

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ προτρέπει τόσο ένθερμα την Τουρκία κατά της επιλογής μη δυτικών συστημάτων.

«Μια εξήγηση είναι ότι η ίδια η Τουρκία δεν σχεδιάζει τελικά να επιλέξει αυτές τις λύσεις αλλά εξακολουθεί να τις περιλαμβάνει στις επιλογές της για να ασκήσει πίεση για χαμηλότερες τιμές στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους” ,λέει πηγή στη τουρκική εφημερίδα.