OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέες απειλές Άγκυρας για τις αδειοδοτήσεις ερευνών στη Κύπρο

18/05/2012 - 15:19
Share on FacebookShare on Twitter

Αμφισβητεί η Άγκυρα τη νομιμότητα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί τις διεθνείς ενεργειακές εταιρείες που συμμετείχαν.
 
Με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο συμπίπτει μέρος των θαλάσσιων περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ, δυτικά της Κύπρου, οι οποίες περιλαμβάνονται στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για εξερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, υποστηρίζει η κυβέρνηση Ερντογάν και δηλώνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές».

Προσθέτει, επίσης, ότι την ευθύνη για την ένταση που θα δημιουργηθεί από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, νότια της Κύπρου, θα φέρουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, γίνεται λόγος για «15 διεθνείς εταιρείες» που έχουν υποβάλει προτάσεις στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού.

«Ένα μέρος των θαλάσσιων περιοχών, που βρίσκονται δυτικά του νησιού και περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι «μεγάλο μέρος των θαλάσσιων περιοχών νότια του νησιού, που περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με τις περιοχές αδειοδότησης της ΤΔΒΚ προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας). Τυχόν δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις περιοχές αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωπες οι εταιρείες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και να προκληθεί ανεπιθύμητη ένταση».



Στην ανακοίνωση, γίνεται λόγος για τα προβλήματα που θα προκληθούν από «τις δραστηριότητες διεθνών εταιρειών πετρελαίου σε όλες αυτές τις αμφισβητούμενες περιοχές» και τονίζεται: «Καλούμε και εμείς, μαζί με την ΤΔΒΚ, τις σχετικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να επιδείξουν σωφροσύνη, να μην προβούν σε δραστηριότητες στις περιοχές αυτές, που είναι αμφισβητούμενες, ειδικά στο πλαίσιο της υπόθεσης του Κυπριακού και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη για την «ένταση στην περιοχή» θα έχουν οι εταιρείες και υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «οι εταιρείες που θα συνεργαστούν με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, δεν θα περιληφθούν, στο μέλλον, στα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπενθυμίζει σχετική ανακοίνωση, που είχε εκδώσει στις 15 του περασμένου Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους, επί του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του Νησιού» και ότι οι δύο λαοί πρέπει, από κοινού, να αποφασίσουν το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι θαλάσσιες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου». Σημειώνει, μάλιστα, ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».
 

Tags: ΑΟΖΕΛΛΑΔΑΙΣΡΑΗΛΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert