OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο Ερντογάν οδηγεί στα δικαστήρια όλο το πρωην επιτελείο του στρατού

22/07/2011 - 14:11
Share on FacebookShare on Twitter

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

       H αλλαγή εξουσίας στην Τουρκία απο τα χέρια των στρατηγών στα χέρια του Ερντογάν φαίνεται πως φτάνει στην ολοκλήρωση της. Η απόφαση δικαστηρίου της Τουρκίας να δώσει εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Γιασάρ Μπουγιούκανιτ σχετικά με την αιματηρή επίθεση του 2005 σε κουρδικό βιβλιοπωλείο αλλά και η ετοιμασία δίωξης εναντίον ενός άλλου αρχηγού του τουρκικού Στρατού του Ιλκέρ Μπασμπόυγ, δείχνει  ξεκάθαρα την αλλαγή των συσχετισμών στην Τουρκία υπέρ της κυβέρνηση Ερντογάν.

 

Είναι η πρώτη φορά που στην Τουρκία επιτρέπεται σε εισαγγελείς να διεξαγάγουν έρευνα και ποινική δίωξη σε βάρος πρώην επιτελάρχων.




    Το δικαστήριο στην ανατολική επαρχία Βαν, έδωσε εντολή στους εισαγγελείς να αρχίσουν έρευνα σε βάρος του Γιασάρ Μπουγιούκανιτ για την υπόθεση  της βομβιστικής επίθεσης του Νοεμβρίου του 2005, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο στην πόλη Σεμντινλί.


Ο Μπουγιούκανιτ ήταν τότε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας. Προήχθη σε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τον Αύγουστο του 2006, θέση στην οποία υπηρέτησε για δύο χρόνια.



Η «υπόθεση Σεμντίνλι» είναι μπερδεμένη και ερευνάται παράλληλα με τις την υπόθεση διασυνδέσεων της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκενεκόν»



   Το  2006, ο εισαγγελέας της επαρχίας Βαν Φερχάτ Σαρίκαγια είχε καλέσει τον Μπουγιούκανιτ να δώσει κατάθεση σχετικά με τη ρίψη μιας χειροβομβίδας στο βιβλιοπωλείο. Τρία χαμηλόβαθμα στελέχη της χωροφυλακής είχαν συλληφθεί, αλλά ο Σαρίκαγια υποπτευόταν ότι στην υπόθεση ενέχονταν και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Σαρίκαγια όμως δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει την έρευνα και απομακρύνθηκε από την θέση του και εξοστρακίστηκε από το δικαστικό σώμα διότι «υπερέβη την δικαιοδοσία» του. Τότε ακόμα η εξουσία ελέγχονταν απο «δυνάμεις» εκτός της κυβέρνησης.

 
   Ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ είχε κατηγορηθεί έντονα  για τις δηλώσεις του σχετικά με την «υπόθεση Σεμνίτνλι». Έναν απο τους τρεις υπόπτους για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο είχε πει πως είναι  «υπερπολύτιμο στρατιώτη και δικό μας παιδί ».  Οι τρεις είχαν καταδικαστεί, αλλά εφετείο ανακάλεσε την απόφαση και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης, η οποία δεν έχει γίνει έως σήμερα.

   

  Αυτός είναι και ο λόγος που θα κληθεί και ο πρωην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμούγ σχετικά με την υπόθεση συνωμοσίας  «Βαριοπούλα», καθώς πρων αξιωματικός του τουρκικού ναυτικού στην κατάθεση του στις έρευνες που διεξάγονται έδωσε το όνομα του πρώην στρατηγού. 

Tags: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΕΡΝΤΟΓΑΝΜΠΑΣΜΠΟΥΓΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΝΙΤ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert