Ο Ερντογάν οδηγεί στα δικαστήρια όλο το πρωην επιτελείο του στρατού

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 

       H αλλαγή εξουσίας στην Τουρκία απο τα χέρια των στρατηγών στα χέρια του Ερντογάν φαίνεται πως φτάνει στην ολοκλήρωση της. Η απόφαση δικαστηρίου της Τουρκίας να δώσει εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Γιασάρ Μπουγιούκανιτ σχετικά με την αιματηρή επίθεση του 2005 σε κουρδικό βιβλιοπωλείο αλλά και η ετοιμασία δίωξης εναντίον ενός άλλου αρχηγού του τουρκικού Στρατού του Ιλκέρ Μπασμπόυγ, δείχνει  ξεκάθαρα την αλλαγή των συσχετισμών στην Τουρκία υπέρ της κυβέρνηση Ερντογάν.

 

Είναι η πρώτη φορά που στην Τουρκία επιτρέπεται σε εισαγγελείς να διεξαγάγουν έρευνα και ποινική δίωξη σε βάρος πρώην επιτελάρχων.




    Το δικαστήριο στην ανατολική επαρχία Βαν, έδωσε εντολή στους εισαγγελείς να αρχίσουν έρευνα σε βάρος του Γιασάρ Μπουγιούκανιτ για την υπόθεση  της βομβιστικής επίθεσης του Νοεμβρίου του 2005, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο στην πόλη Σεμντινλί.


Ο Μπουγιούκανιτ ήταν τότε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας. Προήχθη σε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τον Αύγουστο του 2006, θέση στην οποία υπηρέτησε για δύο χρόνια.



Η «υπόθεση Σεμντίνλι» είναι μπερδεμένη και ερευνάται παράλληλα με τις την υπόθεση διασυνδέσεων της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκενεκόν»



   Το  2006, ο εισαγγελέας της επαρχίας Βαν Φερχάτ Σαρίκαγια είχε καλέσει τον Μπουγιούκανιτ να δώσει κατάθεση σχετικά με τη ρίψη μιας χειροβομβίδας στο βιβλιοπωλείο. Τρία χαμηλόβαθμα στελέχη της χωροφυλακής είχαν συλληφθεί, αλλά ο Σαρίκαγια υποπτευόταν ότι στην υπόθεση ενέχονταν και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Σαρίκαγια όμως δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει την έρευνα και απομακρύνθηκε από την θέση του και εξοστρακίστηκε από το δικαστικό σώμα διότι «υπερέβη την δικαιοδοσία» του. Τότε ακόμα η εξουσία ελέγχονταν απο «δυνάμεις» εκτός της κυβέρνησης.

 
   Ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ είχε κατηγορηθεί έντονα  για τις δηλώσεις του σχετικά με την «υπόθεση Σεμνίτνλι». Έναν απο τους τρεις υπόπτους για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο είχε πει πως είναι  «υπερπολύτιμο στρατιώτη και δικό μας παιδί ».  Οι τρεις είχαν καταδικαστεί, αλλά εφετείο ανακάλεσε την απόφαση και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης, η οποία δεν έχει γίνει έως σήμερα.

   

  Αυτός είναι και ο λόγος που θα κληθεί και ο πρωην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμούγ σχετικά με την υπόθεση συνωμοσίας  «Βαριοπούλα», καθώς πρων αξιωματικός του τουρκικού ναυτικού στην κατάθεση του στις έρευνες που διεξάγονται έδωσε το όνομα του πρώην στρατηγού.