Ο Μπασμπούγ θέλει δίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός ε.α Ιλκέρ Μπάσμπουγ θα πρέπει να δικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο αν απαγγελθεί εναντίον του κατηγορία για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, δήλωσε στο Ρόιτερς ο δικηγόρος του.

   

Ο δικηγόρος Ιλκάϊ Σεζέρ δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι ο Μπάσμπουγ συνεργάστηκε στενά με το κυβερνών κόμμα ΑΚ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν επί επτά χρόνια και ότι εξεπλάγη από τις εις βάρος του κατηγορίες.

   

«Δεν υπήρξε καμία κατηγορία για κάποιο αδίκημα μέχρι τώρα, δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την αποστρατεία του…Λέει ότι δεν μπορεί να το κατανοήσει», είπε ο Σεζέρ στο Ρόιτερς.

   

Ο Σεζέρ είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά του εντάλματος κράτησης.

   

Ο Μπάσμπουγ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του στρατού από το 2008 ως το 2010, προφυλακίστηκε την Παρασκευή και μεταφέρθηκε στην φυλακή Σιλιβρί, έξω από την Κωνσταντινούπολη μετά την έκδοση εντάλματος κράτησης από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

   

Πρόκειται για προφυλάκιση στο πλαίσιο της υπόθεσης που πήρε δικαστική μορφή τον περασμένο Ιούλιο όταν έγινε δεκτό το κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση περί δημιουργίας ιστοσελίδων από το γενικό επιτελείο με σκοπό την προπαγάνδα και τη ανατροπή φθορά της κυβέρνησης. Εκτός από τον Μπάσμπουγ, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 29 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι 15 είναι προφυλακισμένοι.

   

Ο στρατηγός ε.α. Μπάσμπουγ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός ο οποίος εμπλέκεται στην διευρυνόμενη έρευνα για το λεγόμενο δίκτυο Εργκενεκόν, μια υπερεθνικιστική ομάδα η οποία κατηγορείται από τους εισαγγελείς για μια σειρά συνωμοσιών.

   

Είναι η πρώτη φορά που στην Τουρκία προφυλακίζεται ένας πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, αφού ανακρίνεται προηγουμένως από πολιτικό εισαγγελέα.