Ο «ναύαρχος» της τουρκικής δύναμης Μεσογείου,κατηγορούμενος για τη «Βαριοπούλα».

To TURKISH MARITIME TASK GROUP που δημιούργησε το 2010 η Τουρκία για να περιπολεί στην Μεσόγειο,αναλαμβάνοντας χωρίς κανείς να το ζητήσει την διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοίας,αναμένεται να αναλάβει δράση στη Ν.Α Μεσόγειο.

Αυτή τη δύναμη ενισχυόμενη με κάποιες φρεγάτες θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να δηλώσει “παρόν” στη περιοχή.

Το Turkish Maritime Task Group επιχειρεί υπό εθνικό έλεγχο, συμμετέχουν σε αυτό 3 με 4 φρεγάτες και ένα πλοίο Διοικητικής Μέριμνας και διοικείται από ανώτατο Αξιωματικό βαθμού Υποναυάρχου.

Ο τελευταίος διοικητής Sinan Ertugrul, κατηγορείται για εμπλοκή στο σχέδιο “Βαριοπούλα” και είχε εκδοθεί έναταλμα σύλληψής του ενώ βρισκόταν επικεφαλής της ναυτικής δύναμης στο Άντεν!

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι “σκοπός του TMTG, το οποίο ενεργοποιήθηκε πρώτη φορά το 2010, είναι να υποστηρίξει την δυνατότητα του Τουρκικού Πολεμικού ναυτικού να επιχειρήσει και να προωθήσει την συνεργασία και την διαλειτουργικότητα με τις συμμαχικές δυνάμεις και να επιδείξει την συνδρομή του Τουρκικού Ναυτικού στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, υποστηρίζοντας τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων εθνών παγκοσμίως”.

Στη πραγματικότητα η δύναμη αυτή περιφερόταν από λιμάνι σε λιμάνι της Μεσογείου.
Κατά τη πρώτη του ενεργοποίηση (6 Μαίου – 6 Ιουλίου 2010) στην Μεσόγειο επισκέφθηκε την Τυνησία, την Αλγερία, την Καρθαγένη τον Τάραντα το Μπάρ, το Νέουμ, το Σπλίτ, το Δυρράχιο και την Αλεξάνδρια.

Το 2011 (30 Μαΐου – 8 Αυγούστου 2011) αναπτύχθηκε στον κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό ωκεανό, για υποστήριξη των αντιπειρατικών επιχειρήσεων και σ’ αυτό το πλάισιο εκτέλεσε επιχειρήσεις παροχής προστασίας σε εμπορικά πλοία που διαπλέουν την ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ το Πακιστάν την Ινδία την Υεμένη την Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία και πραγματοποίησε ασκήσεις με τα ναυτικά των ανωτέρω χωρών.

Κάπου εκεί έμαθε και ο διοικητής για το ένταλμα σύλληψής του!
.