OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οι τουρκικές «φαντασιώσεις» για την ΑΟΖ και γιατί πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.Χάρτης

16/04/2012 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία του Ερντογάν “φαντασιώνεται” το δικό της χάρτη Αποκελιστικών Οικονομικών Ζωνών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο,ο οποίος καμία νομιμότητα δεν έχει και από καμία λογική δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Ως γνωστόν όμως η Άγκυρα σ΄αυτά τα θέματα δεν χρησιμοποιεί ποτέ ούτε τη νομίμοτητα,ούτε τη λογική.

Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ να μίλησε πρόσφατα στη Στρατιωτική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης για “ενάρετη δύναμη”,αναφερόμενος στο στρατηγικό δόγμα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα του,είναι απολύτως βέβαιο όμως ότι αυτά αποτελούν “κούφια λόγια”.Οι αριθμοί είναι πάντα πιο πειστικοί και η τεράστιες αυξήσεις στα κονδύλια των τουρκικών εξοπλισμών δείχνουν ότι τίποτα …ενάρετο δεν υπάρχει στα τουρκικά σχέδια. Υπάρχουν όμως πολλές …φαντασιώσεις τις οποίες η Άγκυρα προσπαθούν να επιβάλουν ως πραγματικότητα. Και λόγω αυτής της προσπάθειας,η σύγκρουση με την Ελλάδα είναι αναπόφευκτη.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας Θεόδωρος Καρυώτης,είναι από τους επιστήμονες που έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της ΑΟΖ και έχει προειδοποιήσει πολλές φορές με επιχειρήματα γιατί πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να κινηθεί άμεσα.

Ο καθηγητής Καρυώτης έχει επισημάνει ότι “η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Μεσόγειο όπως έκανε και στην Μαύρη Θάλασσα αγνοώντας την Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα προηγούμενο και να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο”.
Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι δημοσιεύουν, σε κάθε ευκαιρία έναν εντελώς απαράδεκτο χάρτη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο ΧΑΡΤΗΣ

“ Όπως φαίνεται από τον χάρτη, δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη «νότιος» Κύπρος έχει μια περιορισμένη ΑΟΖ. Επιπλέον αρνούνται να δώσουν δικαιώματα ΑΟΖ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και με αυτή την οριοθέτηση παριστάνουν ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο”,εξηγεί ο κ.Καρυώτης.

Οι Τούρκοι έχουν προσεγγίσει την Αίγυπτο η οποία φαίνεται ότι αποδέχονται μια τέτοια οριοθέτηση που δεν δίνει δικαιώματα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά Καστελόριζο και Στρογγύλη.Και το συζητά ,γιατί από την Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη καμία ουσιαστική συζήτηση και πίεση.

Οι συζητήσεις που είχε επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά σ΄ αυτές έγιναν και λάθος χειρισμοί.Η Ελλάδα άρχισε συνομιλίες με την Αίγυπτο χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο. Η Αθήνα ήρθε σε ακόμη δυσκολότερη θέση όταν η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου 2009 με τη τουρκική πλευρά!

Όλα πάγωσαν μετά από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αμέσως μόλις η κατάσταση εξομαλύνθηκε στην Αίγυπτο,ο πρώτος που επισκέφθηκε τη χώρα ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ και λίγο μετά ο Ερντογάν.

Τώρα Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν εκλογές. Αμέσως μετά η Αθήνα πρέπει να κινηθεί και να αρχίσει σοβαρές και ουσιαστικές συζητήσεις.Περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.Για να μπει φραγμός στις “τουρκικές φαντασιώσεις”.

Και βέβαια όχι μόνο με την Αίγυπτο.Όπως σωστά επισημαίνει ο κ.Καρυώτης σε κείμενό του “πριν μερικά χρόνια η κυπριακή πλευρά προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο κρατών, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν άδραξε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και θα δημιουργούσε μόνιμα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο”. 

Tags: ΑΙΓΑΙΟΑΟΖΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικές πηγές για NAVTEX: «Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο, αλλά δεν έχει αλλάξει η θέση μας»

30/01/2026 - 21:46
NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέα «βόμβα» από την Τουρκία: Οι NAVTEX για τις «παράνομες» δραστηριότητες της Ελλάδας δεν είναι για 2 χρόνια, αλλά επ’ αόριστον

29/01/2026 - 11:27
Τουρκία - NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

NAVTEX διετούς διάρκειας (!) εξέδωσε η Τουρκία – Επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της περί «δικαιοδοσίας» και «αποστρατικοποίησης» νησιών

23/01/2026 - 14:09

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Πολωνία: Άγνωστο drone έπεσε σε στρατιωτική βάση στις 28 Ιανουαρίου

Ο Υποναύαρχος (Μ) Δημήτριος Καπίρης ΠΝ παρέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert