OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πλέει προς Κύπρο το γεωτρύπανο της Noble Energy.

14/09/2011 - 17:10
Share on FacebookShare on Twitter

 Ο «Όμηρος» -η πλατφόρμα-γεωτρύπανο Νoble Ηomer Ferrington- ξεκίνησε αργά με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο «Αφροδίτη».

   

Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση. Έτσι η μετακίνηση του γεωτρύπανου Νoble Ηomer Ferrington στο «Αφροδίτη» γίνεται -όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»- ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης. 

   

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της ημέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση. 

   

Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για αμερικανικής εγγραφής δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell412, που εξυπηρετείται από Ισραηλινά πληρώματα, με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα. 

   

Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» και προσθέτουν ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών. Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών -και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή. 

   

Πάντως, ενώ το Ισραήλ σε όλες τις περιπτώσεις σταθεροποίησης γεωτρύπανων για έρευνες στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εκδίδει από πριν οδηγίες προς όλα τα πλοία με απαγόρευση πλεύσης πλοίων -πλην αυτών για υποστήριξη- σε ακτίνα τριών έως πέντε χιλιομέτρων γύρω από το γεωτρύπανο, η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ακόμα παρόμοια οδηγία. 

   

Ο διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου Σέργιος Σεργίου εξήγησε στον «Φιλελεύθερο» ότι υπάρχει από πλευράς του Τμήματος ετοιμότητα για έκδοση Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους. Όμως, πρόσθεσε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Εμπορίου σε συνεννόηση με την Νoble Εnergy, ως προς τις συντεταγμένες της γεώτρησης και την απαραίτητη ακτίνα ασφαλείας. Κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες. 

   

Λίγο πριν αρχίσει να σηκώνει άγκυρες η πλατφόρμα-γεωτρύπανο, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η υπουργός Εμπορίου υπέγραψε επέκταση της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Νoble Εnergy που υπογράφτηκε το 2008 με τον προκάτοχό της Αντώνη Πασχαλίδη. 

   

Η αρχική συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Νoble Εnergy για την έρευνα του «Οικοπέδου 12», περιλαμβανομένων και των ερευνητικών γεωτρήσεων, είχε τριετή διάρκεια και προβλέπει δύο διετείς ανανεώσεις. Η πρώτη ανανέωση υπογράφτηκε χθες και προβλέπει -μέσα από το αρχικό συμβόλαιο- ότι με την πρώτη διετή ανανέωση η έκταση του «Οικοπέδου 12» μειώνεται κατά 25%. Δηλαδή η Νoble επιστρέφει στην Κυπριακή Δημοκρατία μέρος του «Οικοπέδου», που προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσει, για να μπορεί η Δημοκρατία να το περιλάβει σε άλλη αδειοδότηση, αν κρίνει σκόπιμο. Ακόμα 25% μείωση του «Οικοπέδου» προβλέπεται και για τη δεύτερη ανανέωση, αν μέχρι τότε δεν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος. 

    

   

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΡΙΣΗΜΕΣΗΑΝΑΤΟΛΗΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

Τουρκία - NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικές πηγές για NAVTEX: «Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο, αλλά δεν έχει αλλάξει η θέση μας»

30/01/2026 - 21:46
NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέα «βόμβα» από την Τουρκία: Οι NAVTEX για τις «παράνομες» δραστηριότητες της Ελλάδας δεν είναι για 2 χρόνια, αλλά επ’ αόριστον

29/01/2026 - 11:27
Τουρκία - NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

NAVTEX διετούς διάρκειας (!) εξέδωσε η Τουρκία – Επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της περί «δικαιοδοσίας» και «αποστρατικοποίησης» νησιών

23/01/2026 - 14:09

Διαβάστε Επίσης

Ιράν και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις: «Αν δεν καταλήξουμε κάπου θα δούμε τι θα γίνει», λέει ο Τραμπ

Ιράν: O πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί Τραμπ, Νετανιάχου και Ευρώπη ότι υποκίνησαν τις εντάσεις στις αιματηρές διαδηλώσεις

Ρωσία: Στις ΗΠΑ ο απεσταλμένος του Πούτιν για συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ιράν: 5 νεκροί από εκρήξεις σε δύο πόλεις – Το Ισραήλ αρνείται κάθε ανάμειξη [vids]

«Δεν υπάρχει κύμα παραιτήσεων στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ

Patriot: Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση εκατοντάδων αντιαεροπορικών πυραύλων στη Σαουδική Αραβία

Ιράν: Εκρήξεις στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς – Οι Φρουροί της Επανάστασης διαψεύδουν ότι σκοτώθηκε ο Αρχηγός του Ναυτικού

ΕΑΣ και CSG υπέγραψαν σύμβαση για σύσταση κοινοπραξίας και παραγωγή πυρομαχικών στο Λαύριο

Top News

Κακοκαιρία: «Red Code» σε 9 περιοχές λόγω έντονων βροχοπτώσεων - Πελοπόννησος, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο

Έλλη Κοκκίνου για Διονύση Σχοινά: «Είμαι διακριτική και το απέδειξα» είπε η τραγουδίστρια στη Ναταλία Γερμανού

«Νόμιζα ότι είπες να μην μπλέξουμε τον Ντόναλντ» - Οι αναφορές στα έγγραφα Επστάιν σε Τραμπ, Μασκ και Άντριου

Ο Χρήστος Μάστορας είναι η μεγάλη έκπληξη στον εθνικό τελικό της Eurovision

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert