Στην Κωνσταντινούπολη η Κλίντον-Στο Φανάρι η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναμένεται να συναντηθεί η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.
Η συνάντηση Βαρθολομαίου-Κλίντον αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου στο Φανάρι. Η παρουσία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην έδρα του Πατριαρχείου έχει την αξία της καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την «Οικουμενικότητα» του Πατριαρχείου.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι θρησκευτικές ελευθερίες και η κατάσταση της Ομογένειας αλλά το σημαντικότερο θέμα είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Θα έχει μεγάλη αξία όποια δήλωση θα κάνει η Κλίντον για το θέμα.
Η Κλίντον στην Τουρκία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον τούρκο ομόλογο της Αχμέτ Νταβούτογλου και με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας.

H Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη συνεδριάζει στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας και εκπροσώπων 40 χωρών όπου θα συζητηθεί η περαιτέρω οικονομική και διπλωματική βοήθεια προς τους αντικαθεστωτικούς, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των πιέσεων προς το καθεστώς να παραιτηθεί.

Στις εργασίες της 4ης Συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη συμμετέχει και ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης , όπου θα έχει συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.