Τα σεξοβίντεο,διαλύουν τους Τούρκους ακροδεξιούς.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία από τις παραιτήσεις έξι ανώτερων στελεχών του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κόμμα λόγω σεξουαλικού σκανδάλου. Οι παραιτήσεις τους προκλήθηκαν, λόγω της προβολής σε ιστοσελίδα κάποιων βίντεο, που τραβήχτηκαν με κρυφές κάμερες και δείχνουν μέλη του κόμματος να έχουν εξωσυζυγικές ερωτικές επαφές.
Ανάμεσα στα στελέχη που αναγκάσθηκαν να παραιτηθούν είναι οι αντιπρόεδροι του κόμματος Οσμάν Τσακίρ, Ουμίτ Σαφάκ και Μεχμέτ Εκιτσί, Ντενίζ Μπολούκμπασί μαζί με τον γενικό γραμματέα του Τσιχάν Πατσατζί και τον δεύτερο γραμματέα Μεχμέτ Ταϊτάκ που παραιτήθηκαν από μέλη του κόμματος και υποψήφιοι βουλευτές.
Ένα γεγονός που δυσκολεύει τη θέση του κόμματος λίγες εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.
Οι παραιτήσεις αυτές είναι το δεύτερο κύμα καθώς λίγες ημέρες πριν είχαν παραιτηθεί άλλα τέσσερα στελέχη του MHP πάλι λόγω κάποιων βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Συνολικά από το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης έχουν παραιτηθεί 10 στελέχη ανάμεσα τους και βουλευτές.
Με το σκάνδαλο αυτό και τις παραιτήσεις μειώνεται το ενδεχόμενο να ξεπεράσει το MHP το όριο του 10% που απαιτείται για να διατηρήσει τη θέση του στο Κοινοβούλιο . Ένα ενδεχόμενο που θα ωφελήσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη θητεία στις εκλογές.

Στην Τουρκία υπάρχουν υποψίες πως όλη αυτή η συνωμοσία κατά του MHP μπορεί να είναι μια ενέργεια κάποιων κύκλων του AKP,για να αποδυναμώσει τους Εθνικιστές. Στον τουρκικό τύπο υπάρχουν σχόλια που κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για την αδράνεια που δείχνει εναντίον αυτών που δημοσιοποιούν αυτά τα βίντεο. 
Η ιστοσελίδα με τίτλο «Διαφορετικός Εθνικισµός» πριν από 10 ημέρες είχε απειλήσει να δημοσιοποιήσει κι άλλα βίντεο του ιδίου περιεχομένου, αν ο ηγέτης του κόμματος Ντεβλέτ Μαχτσελί δεν παραιτούνταν ως τις 18 Μαϊου.
Ο Μπαχτσελί όπως αναμένονταν δεν παραιτήθηκε. Αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο κατά αυτής της ιστοσελίδας , την ίδια ώρα όμως πριν ανακοίνωνε νέους περιορισμούς για τις ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. 
 Αυτή η αδράνεια από κάπoıoυς κύκλους θεωρείται σκόπιμη για την αποδυνάμωση των Εθνικιστών. Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως «παράνοια κασετών», η Milliyet έχει τίτλο «έγινε αυτό που ήθελε ο εκβιαστής» ενώ η Sabah τονίζει « η κατάρρευση του MHP»

Σε περίπτωση που το MHP δεν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% στο τουρκικό κοινοβούλιο θα υπάρχουν δυο κόμματα. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις στην περίπτωση απουσίας του MHP, o Eρντογάν θα έχει την πλειοψηφία των 2/3 στο Κοινοβούλιο και θα μπορεί να κάνει όλες τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό και κάποιοι στην Τουρκία μιλούν στα κρυφά για «παρακρατικές» συνωμοσίες εναντίον των Εθνικιστών.