Τετ α τετ Ερντογάν-Πούτιν,σήμερα στη Μόσχα

Μεγάλη σημασία στην – εξάωρη – επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Μόσχα δίνει η Άγκυρα λόγω των ανοιχτών θεμάτων και των εξελίξεων στην περιοχή.
Προφανής στόχος της επίσκεψης, γράφουν οι εφημερίδες, είναι η άσκηση πίεσης προς τον πρόεδρο Πούτιν  να συγκατατεθεί στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία , που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα.  Όπως γράφει η Sabah,  η επίσκεψη του κ.Ερντογάν – που θα συνοδεύεται  από τον υπουργό εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου –  πραγματοποιείται αμέσως μετά τις επαφές που είχε στη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και της Αραβικής Ένωσης για τη Συρία, κ. Κόφι Ανάν.

Πάντως, η Today’s Zaman  βεβαιώνει ότι «Η Ρωσία παραμένει σταθερή στο θέμα της Συρίας ενόψει της κρίσιμης επίσκεψης του πρωθυπουργού Ερντογάν στη Μόσχα».
Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι  ο κ.Ερντογάν θα μοιραστεί με τον Ρώσο Πρόεδρο κ.Πούτιν τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Τουρκία σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού τζετ από τη Συρία , στις 22 Ιουνίου.Φαίνεται όμως ότι η εφημερ’ίδα δεν είδε τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών  κ.Σεργκέι Λαβρόβ,- τις καταχωρίζει η Χουριέτ-  σύμφωνα με την οποία, »η Ρωσία μοιράστηκε με την Τουρκία όλες τις πληροφορίες που έχει  για την συντριβή του αεροσκάφους» και ότι  η Ρωσία διαθέτει προχωρημένη στρατιωτική τεχνολογία που της επιτρέπει να έχει αντικειμενική πληροφόρηση ως προς το συμβάν.

Ακόμα , στην Today’s Zaman  γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης , Μπουλέντ ¨Αριντς,  που φέρεται να είπε ότι νέες κυρώσεις για τη Συρία μπορεί να μπουν στην ατζέντα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα.
Η Sabah  προσθέτει ότι θα συζητηθούν και οι διμερείς σχέσεις με αιχμή τη σύνοδο τον προσεχή Σεπτέμβριο, της Ρώσο – Τουρκικής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, που θα γίνει στην Τουρκία, με τη συμμετοχή του προέδρου Πούτιν και με κύριο θέμα  τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος ο σχολιαστής της Milliyet, κ. Σαμι Κοέν,  γράφει ότι δεν αναμένεται κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα από τη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν ως προς την συριακή κρίση. Όμως, επισημαίνει ότι ο διάλογος θα βοηθήσει να προστατευθούν οι διμερείς σχέσεις από τις επιπτώσεις της κρίσης της Συρίας.