Aγωγός μεταφοράς νερού απο την Τουρκία στην Κύπρο.

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

     Στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος το χαρακτηρίζουν ως «έργο του αιώνα» . Το έργο αυτό είναι ο αγωγός νερού που θα μεταφέρει νερό από την Τουρκία ,στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης στις βόρειες περιοχές του νησιού.
     Η κατασκευή του αγωγού ξεκίνησε χθες με την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, Ανάμουρ της Τουρκίας.
     Ο υποθαλάσσιος αγωγός νερού θα έχει μήκος συνολικά 107 χιλιομέτρων. Τα ογδόντα χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια. Ο αγωγός, δεν θα τοποθετηθεί στον βυθό αλλά με ειδική μέθοδο θα διατηρείται σε βάθος διακοσίων πενήντα μέτρων, καθώς σε χαμηλότερα βάθη η πίεση της θάλασσας δεν θα επέτρεπε την κανονική ροή των υδάτων.
     Σύμφωνα με τα σχέδια των γειτόνων μας, ο αγωγός θα μεταφέρει νερό από το φράγμα Αλάκιοπρου της νότιας Τουρκίας στο φράγμα Γκετσίτκαλε στα Κατεχόμενα. Περίπου 75 εκατομμυρία κυβικά μέτρα νερού το χρόνο θα ρέουν προς το ψευδοκράτος. Το φράγμα στην Τουρκία, θεμελιώθηκε το 2011 ενώ αυτό στην Κερύνεια θεμελιώθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο. Όλα τα έργα, κατασκευάζονται με πόρους του τουρκικού κράτους.
     Το νερό το οποίο θα μεταφέρεται με τον αγωγό/ θα χρησιμοποιείται και ως πόσιμο νερό αλλά υπάρχει πρόβλεψη και για άρδευση. Το συνολικό κόστος του υποθαλάσσιου αγωγού, αναμένεται να φτάσει στα πεντακόσια εκατομμύρια Ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Μαρτίου του 2014.
     Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Ατάλαϊ, ήταν απειλητικός απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και τόνισε πως « αυτό το έργο είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ελληνοκυπρίους. Αν σταματήσουν να ονειρεύονται πως θα είναι οι μοναδικοί στο νησί και δεχθούν να ζουν ειρηνικά, τότε αυτό το νερό θα είναι αρκετό και για τις δυο πλευρές» ανέφερε.
    Ο Αταλάϊ δήλωσε πως η Τουρκία, αποδεικνύει πως στηρίζει την «»Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που επιβιώνει πάρα τις κυρώσεις». Ο τούρκος υπουργός ανέφερε πως σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν τα έργα και υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικού ρεύματος.
     Στην τελετή θεμελίωσης του έργου στην Τουρκία, συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ιρσέν Κιουτσούκ.