Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: «Πολιτικοποιεί αμιγώς περιβαλλοντικά ζητήματα»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης 9/4/2024 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ με τη μομφή ότι η Άγκυρα πολιτικοποιεί αμιγώς περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών», προσθέτει το ελληνικό ΥΠΕΞ, με την επισήμανση πως «Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Ολόκληρη η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ που εκδόθηκε σήμερα 10/4/2024 είναι η ακόλουθη:

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Το χρονικό

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με αφορμή την ανακοίνωση της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο να προστατευτούν τα θαλάσσια θηλαστικά και τα θαλασσοπούλια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανταλίδης, το θέμα που προκάλεσε τις ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, ανέδειξε στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπαγτζίογλου, με γραπτή δήλωσή του που δημοσίευσε το Σάββατο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA και αναπαρήγαγαν στη συνέχεια τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαγτζίογλου ισχυριζόταν στη δήλωσή του ότι πρόκειται για προσπάθειες προετοιμασίας του εδάφους από την Ελλάδα για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ πιθανό ορισμένες από τις περιοχές που θα ερευνηθούν να συμπίπτουν με τις περιοχές της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».

Ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του CHP, υποστήριζε ακόμη ότι η Ελλάδα από την ημέρα της ίδρυσής της θεωρεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο ως κρατική πολιτική και δήλωνε: «Ανά κάποιες περιόδους, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, επεδίωξε να επιτύχει αυτές τις φιλοδοξίες της με έργα που είναι φαινομενικά αθώα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών».