OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αυτός είναι ο ελληνικός «Τοπωνυμικός Χάρτης της Ίμβρου»!

21/10/2014 - 14:17
Share on FacebookShare on Twitter

Τη συμβολή του «Τοπωνυμικού Χάρτη της Ίμβρου» στην ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος, τη βαθύτερη μελέτη του γλωσσικού ιδιώματος και την καλύτερη προσέγγιση της παράδοσης και της πνευματικής κληρονομιάς των κατοίκων, επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τέκνο και ο ίδιος του νησιού, προλογίζοντας την έκδοση.

«Εις τα τοπωνύμια έκαστης περιοχής αποτυπούται η ιστορία αυτής. Η προσωρινή διέλευσις των ανθρώπων εκ του ματαίου τούτου βίου και εκ της κοιλάδος του κλαυθμώνος, αφήνει ανεξίτηλα ίχνη επί των διαφόρων τόπων. Ίχνη τα οποία διασώζονται εν τοις τοπωνυμίοις» υπογραμμίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Προσθέτει, δε, ότι οι εκδόσεις για τα τοπωνύμια είναι ιδιαίτερα πολύτιμες, όταν αφορούν περιοχές έντονου χριστιανικού παρελθόντος, όπως η Ίμβρος. «Εις τα αγιωνύμια αυτής αποτυπούται ολόκληρος η χριστιανική παράδοσις και η εκκλησιαστική ιστορία αυτής, οι προστάται άγιοι και η ευλάβεια του ιμβριακού λαού» αναφέρει.

Ο «Τοπωνυμικός Χάρτης της Ίμβρου», ο οποίος ολοκληρώθηκε ύστερα από προσπάθειες 10 χρόνων, περιλαμβάνει όλα τα τοπωνύμια του νησιού (πάνω από 2400), όπως παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά.

Τον μικρό αυτό άτλαντα με τους 36 χάρτες εξέδωσε η Εταιρία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι συντάκτες του εργάστηκαν με υπομονή, μεράκι και ιδιαίτερη επιμέλεια για να συγκεντρώσουν το υλικό τους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρίας Γεώργιος Ξεινός, δημιουργήθηκαν επτά ομάδες, με βάση τα επτά χωριά του νησιού (Γλυκύ, Κάστρο Ευλάμπιο, Παναγία, Άγιοι Θεόδωροι, Αγρίδια, Σχοινούδι), με επικεφαλής κάποιον με καταγωγή από το χωριό, οι οποίες έκαναν έρευνα τόσο επιτόπου, όσο και στα ιστορικά στοιχεία.

Στις 144 σελίδες του άτλαντα, περιλαμβάνονται ελληνικός χάρτης με τα τοπωνύμια, χάρτες ανά χωριό και χάρτες υποπεριοχών. Ο αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει στους χάρτες τους αριθμούς και να καταφύγει στους 98 πίνακες (στα ελληνικά και στο τοπικό ιδίωμα) για να βρει το τοπωνύμιο το οποίο αντιπροσωπεύουν.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ευρετήριο τοπωνυμίων και με βάση αυτό να προσανατολιστεί μέσα στους χάρτες. Για τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους ή περιοχές που έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα υπάρχει αναλυτική περιγραφή και βιβλιογραφική παραπομπή.

«Αν η γενιά η δικιά μας δεν έκανε αυτό το πράγμα, η νεότερη γενιά θα ήταν δύσκολο να το κάνει» υπογράμμισε ο κ. Ξεινός (σ.σ. γεννήθηκε στην Ίμβρο, το 1944), προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχαν άνθρωποι με προσλαμβάνουσες από το νησί που θα ήταν σε θέση πιστοποιήσουν τι υπήρχε σε ένα συγκεκριμένο μέρος.

Όπως επεσήμανε, η έκδοση συμβάλλει στη διάσωση των τοπωνυμίων και θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με λαογραφία, ιστορία, γλωσσολογία, ονοματολογία, αλλά και στους πολιτικούς και να στηρίξει την διεκδίκηση των αιτημάτων της μειονότητας στα ευρωπαϊκά όργανα.

Το υλικό του Τοπωνυμικού Χάρτη υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή και πρόθεση της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου είναι να το «ανεβάσει» και στο διαδίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: CULTUREΑΙΓΑΙΟΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣΕΛΛΑΔΑΙΜΒΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑΧΑΡΤΗΣ

Related Posts

Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

13/03/2026 - 18:41
τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αιγαίο: Δύο τουρκικά drones πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

12/03/2026 - 18:15

Διαβάστε Επίσης

Τρεις τραυματίες στο Ισραήλ και δύο νεκροί στο Μπαχρέιν μετά από νέες ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

Λβιβ: Ρωσική επίθεση στο κέντρο της πόλης – Η στιγμή που drone πέφτει σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς [vid]

To Πακιστάν δηλώνει έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου

Ιράν: Σκληραίνει την στάση του ενόψει συνομιλιών για τερματισμό του πολέμου

Λίβανος: Το Ισραήλ βομβάρδισε βενζινάδικα που ανήκουν στην Χεζμπολάχ – Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις [vid]

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

NYT: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν φέρεται να πιέζει τον Τραμπ να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ιράν

GCAP: Πολωνία και Ινδία θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών 6ης γενιάς – Γιατί είναι δύσκολο

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Γιώργος Μανίκας: Η απάντηση του γνωστού μοντέλου για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Mel Schilling: Πέθανε η γνωστή τηλεπερσόνα σε ηλικία 54 ετών - «Το φως μου σβήνει» είχε γράψει πριν μερικές μέρες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert