Νταβούτογλου: Προβλήματα στην Αρμενία πριν την επίσκεψη στην Ελλάδα

Παραμονή της επίσκεψη του στην Αθήνα ο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου μεταβαίνει στο Ερεβάν της Αρμενίας, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (BSEC).

Λίγο πριν το ταξίδι του ο κ Νταβούτογλου δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. John Kerry ο οποίος, σύμφωνα με την Cumhuriyet, του τόνισε την επιθυμία της χώρας του να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Αρμενίας. Από αυτή την άποψη, το ταξίδι στο Ερεβάν συνιστά μια θετική εξέλιξη, σχολιάζει η εφημερίδα και σημειώνει ότι ο κ. Νταβούτογλου .ήλπιζε σε μια πρόσκληση εκ μέρους του Αρμενίου ομολόγου του κ. Eduard Nalbantian, για μία μεταξύ τους συνάντηση. Η εφημερίδα σχολιάζει ωστόσο ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί από την Τουρκία ως ένα μήνυμα προς τη Δύση.

Ο κ.Νταβούτογλου δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται τους δεσμούς με την Αρμενία ως μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο το όλο σκηνικό δεν είναι απλό αφού εμπλέκονται τόσο πρόσφατα όσο και παλιότερα – αλλά ισχυρότατα – ιστορικά γεγονότα που αποτελούν και την βάση της αντιπαράθεσης: Μερικές ημέρες νωρίτερα , ο κ. Νταβούτογλου – στηρίζοντας τη φίλη-χώρα Αζερμπαιτζάν – κάλεσε την Αρμενία να τερματίσει την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αν. υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Σαβάρς Κοτσαριάν, ο οποίος απάντησε : «Αντί να προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις βλάπτοντας τις πιθανές θετικές εξελίξεις στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας οφείλει να βρει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μνημείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν και να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, τηρώντας ενός λεπτού σιγή». Πρόσθεσε,δε ότι «εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά να επιταχύνει τη διαδικασία για τη δημιουργία πολιτισμένων σχέσεων μεταξύ των κρατών της περιοχής, κύρια πράξη της είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία>>.

Αρχικά, αυτή η απάντηση, είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά στην απόφαση του κ. Νταβούτογλου να επισκεφτεί την Αρμενία, σύμφωνα με τη Cumhuriyet, ο Τούρκος ΥπΕξ αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΣΕΠ.«Η Τουρκία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού (. . .). Αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόσκληση μετά από συζήτηση με τον πρόεδρο», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα.

«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις προκλήσεις. Η Δύση έχει λάβει το μήνυμα», φέρεται να δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, γράφει η Cumhuriyet.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αρμενία μετά την υπογραφή –το 2009– πρωτοκόλλου συνεργασίας βάσει του οποίου άνοιξαν τα σύνορα και προωθήθηκε η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Έντουαρντ Ναλμπάντιαν στο Κίεβο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια συνάντησης του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΟΣΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι «πονηριές» των Τούρκων για το ραντεβού Νταβούτογλου – Βενιζέλου στην Αθήνα

Στην ατζέντα Νταβούτογλου το »Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου» Ελλάδας -Τουρκίας