OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δένδιας: Αν η Τουρκία νομίζει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί τουρκικής λίμνης, να το ξεχάσει!

03/07/2020 - 16:38
yavuz
Share on FacebookShare on Twitter

«Εκεί που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστουδουλίδη, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα. «Ελλάδα και Κύπρος εκπέμπουν ισχύ στην πιο ευρεία περιοχή που έχουμε ποτέ απευθυνθεί, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, μέχρι το Σάχελ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς, «γιατί η τουρκική επιθετικότητα αγγίζει τις αρχές επί των οποίων η ΕΕ εδράζεται και τις προσβάλλει».

Στη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, «που εκδηλώνεται από το Ιράκ ως τη Λιβύη, αποσταθεροποιώντας όλη την ευρύτερη περιοχή», στο πλαίσιο του στενότατου συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου. Τόνισε δε, πως τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η Ελλάδα, είναι σταθερά προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος, ως μέλη της ΕΕ, των οποίων η κυριαρχία προσβάλλεται από την τουρκική παραβατικότητα, έχουν κατ’ επανάληψη εγείρει το θέμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κατ’ επανάληψη καταδικάσει την τουρκική συμπεριφορά, έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί στις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Έχει εξαγγείλει περαιτέρω έρευνες, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή μας».

«Εάν η Τουρκία, έστω και καθ΄ υπόθεσιν, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί εντός τουρκικής λίμνης ή θάλασσας, να το ξεχάσει», επεσήμανε ο κ. Δένδιας, ενώ, ενόψει της συζήτησης στις 13 Ιουλίου, πρόσθεσε: «Μόνο αν η ‘Αγκυρα αντιληφθεί ότι η παρανομία και η επιθετικότητα επιφέρει συνέπειες, τότε θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία».

Ο ίδιος βέβαια σημείωσε, πως παραμένει αισιόδοξος ότι η Τουρκία, εν τέλει, θα δει ότι η ευκαιρία για αυτήν «είναι όχι στην παραβατικότητα, όχι στην προοπτική των κανονιοφόρων, μεταμφιεσμένων ή πραγματικών», αλλά «στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό μέτωπο».

Ο κ. Δένδιας συζήτησε ακόμη με τον Κύπριο ομόλογό του τις προοπτικές του Κυπριακού, με κοινή επιδίωξη να παραμένει η «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με κατάργηση των εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος και βεβαίως με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Συζητήθηκαν ακόμη, οι συνεργασίες που αναπτύσσoυν Ελλάδα και Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες συμβάλλουν, «στην περιφερειακή σταθερότητα, προωθώντας μια ατζέντα θετικής ανάπτυξης και ευημερίας», ενώ «δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε, δεν αποκλείουν κανέναν». Στις προσπάθειες αυτές άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής σε όλο και περισσότερους τομείς, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.

Ν. Χριστοδουλίδης: Το Συμβούλιο ΥΠΕΞ θα είναι η απαρχή των ουσιαστικών συζητήσεων για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, πως το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου, «δε θα είναι το τέλος, αλλά η απαρχή των ουσιαστικών συζητήσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ανακοίνωσε μάλιστα, πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Ιουλίου, την επομένη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, για διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε, πως «εδώ και καιρό, Ελλάδα και Κύπρος είχαν επισημάνει στην ευρωπαϊκή κοινότητα, με αφορμή τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ότι κατευνασμός της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της συμπεριφοράς της και ακριβώς είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και όχι μόνο».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, τη σοβαρότητα των στιγμών, έχω την έντονη πεποίθηση ότι δεν είναι η ώρα των δημόσιων δηλώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. «Οι στιγμές είναι κρίσιμες, απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα και συνέχιση των συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων που Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν σε όλα τα επίπεδα».

Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, επεσήμανε πως η ετοιμότητα της Κύπρου για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών είναι δεδομένη και «σε καμία περίπτωση η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δε μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Tags: ΔΕΝΔΙΑΣΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert