Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι στις κηδείες των ακτιβιστριών

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ 

   Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι «πλημμύρισαν» τους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, για την κηδεία τριών μελών του PKK , οι οποίες είχαν δολοφονηθεί στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα. Το φιλο-κουρδικό «Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας» (BDP) είχε κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και δεν προκλήθηκε κανένα επεισόδιο ανάμεσα στους Κούρδους και στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας. Ηταν μια επίδειξη δύναμης του BDP, το οποίο έδειξε στην τουρκική κυβέρνηση, πως παρά την ένταση λόγω θανάτου των τριών μελών του PKK, μπορεί να ελέγξει το πλήθος και να συνεισφέρει στις προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος.

. Τα φέρετρα των Σακινέ Τζανσίζ, Φιντάν Ντογάν και Λέιλα Σοϊλέμεζ κρατούσαν εναλλάξ δεκάδες διακεκριμένοι Κούρδοι, ενώ ο κόσμος τραγουδούσε συνθήματα υπέρ του PKK. Σχεδόν όλες οι ομιλίες στην κηδεία έγιναν στην κουρδική γλώσσα και όλα τα καταστήματα στην πόλη έμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους.
Πολλές γυναίκες φορούσαν λευκές μαντήλες στη μνήμη των ακτιβιστριών αλλά και ως ένδειξη επιθυμίας ειρήνευσης στην περιοχή.
.Οι σοροί των τριών θα ταφούν στα χωριά από τα οποία κατάγονταν.
Ο πρόεδρος του φιλο-κουρδικού «Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας» Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τόνισε ότι το κόμμα του συνεχίζει να υποστηρίζει την προσπάθεια για ειρήνευση,
Η δολοφονία των τριών ακτιβιστριών στο Παρίσι, θεωρήθηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση με τον Αμντουλάχ Οτζαλάν , με τελικό στόχο τον αφοπλισμό του PKΚ , τον εκδημοκρατισμό της νοτιοανατολικής Τουρκίας και την αύξηση των δικαιωμάτων των Κούρδων.