El Pais: Ο Ερντογάν απέχει από την πραγματικότητα

Ενοχλήθηκε η Ισπανία με τη δήλωση του Τούρκου Πρόεδρου κ.Ερντογάν ότι την Αμερική ανακάλυψαν, πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο, οι Μουσουλμάνοι!

Η δήλωση του Τούρκου Προέδρου είχε απήχηση στον ισπανικό τύπο και η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι καινούργιος και ότι ισλαμιστές συγγραφείς είχαν φέρει το θέμα αυτό και πάλι στην επικαιρότητα βασιζόμενοι σε ένα κινέζικο έγγραφο. Η μεγάλη Ισπανική εφημερίδα κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να αποδείξει τα λεγόμενά του και τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν απέχει από την πραγματικότητα. Η αντίδραση των Ισπανών οφείλεται στο ότι ο μεγάλος θαλασσοπόρος είχε κάνει τις εξορμήσεις και τις κατακτήσεις στην Αμερική για λογαριασμό του ισπανικού Θρόνου (του Φερδινάνδου και της Ισαβέλας).

Ρεπορτάζ περί θυμού και ενόχλησης των Ισπανών καταχωρίζουν σήμερα και τουρκικά ΜΜΕ, όπως η ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dogan και η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNNTurk.

Καταγωγή από την Χίο;Τι λέει η Βικιπαίδεια

Όμως ενδεχομένως να υπάρξουν και από …αλλού ενοχλήσεις- λόγω της καταγωγής του Κολόμβου: Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια η καταγωγή του Κολόμβου είναι αντικείμενο διαφωνίας και πολλές περιοχές διεκδικούν την προέλευσή του. Η πιο αποδεκτή θέση ωστόσο, γράφει, είναι ότι γεννήθηκε στη Γένοβα. Επίσης όμως, αναφέρει η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, τα βασίλεια της ισπανικής Αραγωνίας, της ισπανικής Γαλικίας, η Πορτογαλία και το ελληνικό νησί της Χίου διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την καταγωγή του.

Μέχρι πρόσφατα, συνεχίζει, επικρατούσε η άποψη ότι ο Κολόμβος καταγόταν από την Ιταλία αλλά υπήρχε και η άποψη ότι οι πρόγονοί του κατάγονταν από τη Χίο και μετανάστευσαν στην Ιταλία τροποποιώντας το όνομα. Όμως σε πρόσφατο 2009-2010 ντοκιμαντέρ του National Geographic έγινε εκταφή από τη λάρνακα των οστών του Χριστόφορου Κολόμβου και ανάλυση του DNA με σύγκριση με σημερινούς απογόνους του από την Ιταλία. Ανακαλύφθηκε με περαιτέρω έρευνα ότι ουδεμία σχέση έχει με τους απογόνους αυτούς, ότι δεν είναι Ιταλός ούτε Έλληνας, αλλά Ισπανός, ο οποίος στη νεαρά του ηλικία, ως ναύτης είχε άλλο όνομα και επειδή έλαβε μέρος σε κάποια ανταρσία εναντίον του Βασιλιά της Ισπανίας, άλλαξε όνομα και εξαφανίσθηκε για μερικά χρόνια ώσπου το γεγονός ξεχάσθηκε. Επιστρέφοντας δήλωσε άλλο όνομα και άλλη καταγωγή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η λανθασμένη εντύπωση στη βιβλιογραφία.

Πιστεύεται γενικότερα πως ο Χριστόφορος Κολόμβος γεννήθηκε ανάμεσα στις 25 Αυγούστου και στις 31 Οκτωβρίου 1451 στη Γένοβα της Ιταλίας. Ο πατέρας του, Δομίνικος Κολόμβος ανήκε στην μεσαία τάξη και δούλευε στη Γένοβα και στη Σαβόνα. Η μητέρα του Κολόμβου ονομαζόταν Σουζάνα Φονταρόσσα και τα αδέρφια του Βαρθολομαίος, Τζιοβάννι Πελεγκρίνο και Γιάκομος.

Ο Κολόμβος ποτέ δεν έγραψε στη μητρική του γλώσσα. Σε ένα από τα κείμενά του ο Κολόμβος ισχυρίζεται ότι πήγε στη θάλασσα σε ηλικία 10 ετών. Το 1470 η οικογένεια του Κολόμβου μετακόμισε στη Σαβόνα.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506 και ετάφη σε μοναστήρι της πόλης. Τρία χρόνια αργότερα, η σορός του μεταφέρθηκε σε μοναστήρι της Σεβίλλης και το 1537 στον Καθεδρικό του Αγίου Δομίνικου στο νησί Εσπανιόλα. Μαζί μεταφέρθηκε και η σορός του γιου του Ντιέγκο. Το 1795, η Ισπανία παραχώρησε το νησί στη Γαλλία και οι δύο σοροί μεταφέρθηκαν εκ νέου στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να έγινε λάθος κατά την μεταφορά, δεδομένου ότι το 1877 ανακαλύφθηκε τυχαία στον Άγιο Δομίνικο ένας τάφος, στον οποίο υπήρχε η επιγραφή: «Ο Διαπρεπής και Εξέχων, Δον Κρίστομπαλ Κολόν».

Οι ισχυρισμοί του Ερντογάν

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν να θυμίσουμε, όπως άλλωστε έγραψε το OnAlert,ότι το Σάββατο δήλωσε , με αλαζονεία ότι η αμερικανική ήπειρος ανακαλύφθηκε από τους μουσουλμάνους τον 12ο αιώνα και όχι από τον Χριστόφορο Κολόμβο, δύο αιώνες αργότερα.
Ο κ. Ερντογάν για να στηρίξει τα λόγια του έκανε παραπομπή σε ένα αμφιλεγόμενο ισχυρισμό για την ανακάλυψη της Αμερικής: «Μουσουλμανική ναυτικοί είχαν φτάσει στις ακτές της Αμερικής το 1178. Στα ημερολόγιά του, ο Χριστόφορος Κολόμβος αναφέρει την παρουσία τεμένους στην κορυφή ενός βουνού στην Κούβα » δήλωσε ο κ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι το ημερολόγιο αυτό είναι μια απόδειξη ότι «η θρησκεία του Ισλάμ ήταν διαδεδομένη «, όταν ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο το 1492.

Δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο

Η ιδέα που είπε ο κ Ερντογάν δεν ανήκει στον ίδιο αλλά την πρωτοδιατύπωσε ο Dr.Γιουσέφ Μρουέ (Mroueh) του ιδρύματος As-Sunnah ο οποίος το 1996 είχε αναφέρει την παρουσία ενός τζαμιού στην Κούβα προ Κολόμβου. Τότε αναφερόμενος σε μία αποστροφή των περιγραφών του Κολόμβου έγραψε ότι «Κολόμβος παραδέχθηκε σε έγγραφα του ότι τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη 1492 , ενώ το πλοίο του έπλεε κοντά στο Γκιμπάρα στη βόρειο-ανατολική ακτή της Κούβας, είδε ένα τζαμί στην κορυφή ενός όμορφου βουνού».Όπως υπογραμμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, η άποψη που εξέφρασε ο κ. Ερντογάν βασίζεται σε απόψεις μια μικρής μειοψηφίας μουσουλμάνων »ερευνητών» ιστορικών και θεολόγων, που πρόσφατα υποστήριξαν πως οι μουσουλμάνοι είχαν επισκεφτεί την Αμερική πριν από τον Κολόμβο, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο.

»Σχήμα λόγου» για …εξόγκωμα λόφου

Σχετικά με την αναφορά του Κολόμβου για »τζαμί σε λόφο της Κούβας», το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου υπογραμμίζει σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς ότι είναι ευρέως αποδεκτό πως πρόκειται για μια μεταφορά (μια μεταφορική αναφορά, ένα σχήμα λόγου δηλαδή) που χρησιμοποίησε ο θαλασσοπόρος για να περιγράψει το τοπίο και συγκεκριμένα ένα εξόγκωμα στην κορυφή ενός βουνού που έμοιαζε με θόλο ή μιναρέ ενός τζαμιού, γράφει και η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ (hurriyetdailynews.com).

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο κ. Ερντογάν προχώρησε ένα ακόμη βήμα και είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να χτίσει ένα τζαμί στην Κο’υβα, στην τοποθεσία που περιγρφεται από τον θαλασσοπόρο. »Η κατασκευή ενός τζαμιού στον ίδιο λόφο θα πήγαινε και σήμερα μια χαρά στον λόφο αυτόν», είπε.Συμπλήρωσε δε πως αυτό είναι κάτι που τον ενδιαφέρει πολύ και θα ήθελε να συζητήσει «με τα αδέλφια μου τους Κουβανούς».