Οι Έλληνες έχουν γίνει «σεϊχηδες» προς τους Τούρκους

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ακούγοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία έχουν φτάσει τα 3.5 δισεκατομμύρια Ευρώ και οι τουρκικές είναι μόλις 1.5 δισεκατομμύρια Ευρώ, αρχίσαμε να ψάχνουμε περισσότερο το θέμα. Ψάξαμε πως ως χώρα είχαμε πετύχει αυτό το «θαύμα». Καθώς σχεδόν με όλες τις χώρες του κόσμου έχουμε ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο. Ανακαλύψαμε πως το 1/3 των εξαγωγών μας προς την Τουρκία είναι σε πετρελαιοειδή! Όχι δεν βρήκαμε πετρέλαια ούτε γίναμε σεΐχηδες απλά τα διυλιστήρια μας κάνουν καλές δουλειές με την Τουρκία.

Το μυστικό της υπόθεσης είναι οι εξαγωγές πετρελαιοειδών και κυρίως καυσίμων ντίζελ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου Βιομηχανίας Πετρελαιοειδών της Τουρκίας Ερόλ Μετίν η Τουρκία εισάγει από την Ελλάδα το 16% των αναγκών της σε καύσιμα ντίζελ. Μόνο το Α΄ εξάμηνο του 2012 οι εισαγωγές καυσίμων από την Ελλάδα είχαν φτάσει τα 548.3 εκατομμύρια Ευρώ».

Βασικός εξαγωγέας είναι η τα διυλιστήρια της ΕΚΟ. Ο Μετίν εξηγεί πως « στο ντίζελ που εισάγουμε από την Ελλάδα γίνεται μια ειδική επεξεργασία η οποία απαγορεύεται στην Τουρκία, γι’αυτό και εισάγουμε από τα διυλιστήρια των γειτονικών χωρών όπως κάνουμε με τους Έλληνες».
Οι γείτονες μας επίσης τονίζουν πως λόγω των καλών συμβολαίων που κάνουν οι έλληνες με ρωσικές εταιρείες τα ελληνικά πετρελαιοειδή είναι και φθηνότερα.

Πάντως εξάγουμε επίσης βαμβάκι, καπνά, ψάρια και θαλασσινά, χάλυβα, γούνες, αλουμίνιο, και χαρτί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γκιούλ προς Σαμαρά: Είστε απο τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία

Kαλές οι συναντήσεις των επιχειρηματιών αλλά πρέπει να… αλλάξουμε νοοτροπία

Το «μυστικό» του Ερντογάν για την τουρκική οικονομία