Ελληνικό λύκειο στην Ίμβρο

Για πρώτη φορά, μετά τη δεκαετία του 60, θα λειτουργήσει στην Ίμβρο τον επόμενο μήνα ελληνικό Λύκειο για τα παιδια της μειονότητας, αναφέρει σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού Ιμβρου, κ. Λάκης Βίγκας. 

 Όπως αναφέρει η dailysabah η λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος αναμένεται να προσελκύσει την ελληνική κοινότητα που είχε κάποτε μεγάλη παρουσία στο νησί. Μιλά για »μετανάστευση» των Ελληνικής καταγωγής κατοίκων μετά το αναγκαστικό κλείσιμο των υπαρχόντων μειονοτικών σχολείων λόγω των παλαιότερων πολιτικών του Τουρκικού κράτους που επέβαλε διακρίσεις εις βάρος των μειονοτήτων.Μια δεκαετία μετά την ίδρυσή της, η Δημοκρατία της Τουρκίας επέβαλε μια σειρά από πολιτικές που στοχεύουν τις μειονότητες στη χώρα που ανάγκασε τους Ελληνες να εγκαταλείψουν την χώρα – είδαν τις περιουσίες τους δημεύονται μέσω νομικών ρυθμίσεων που περιορίζουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και αισθάνθηκαν τις αντι-μειονοτικές συμπεριφορές να αυξάνονται.Σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Haberturk πριν μερικές ημέρες απέδιδε την φυγή συγκεκριμένα στο πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955 ( τα γνωστά ως »Σεπτεμβριανά») και την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Ένα Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο άρχισε να λειτουργεί το 2013, δηλαδή μετά από 49 χρόνια από το αναγκαστικό κλείσιμο. Παρά το γεγονός ότι είχε μόνο τέσσερις μαθητές κατά το πρώτο έτος, το σχολείο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο νησί, το οποίο επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό κατοικείται από Τούρκους και λίγες ελληνικές οικογένειες, γράφει η εφημερίδα.
Η ανακαίνιση του κτιρίου, στο οποίο θα είναι το γυμνάσιο και το λύκειο, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και τα σχολεία άρχισαν την εγγραφή μαθητών.Οκτώ μαθητές αναμένεται να εγγραφούν φέτος και στα δύο σχολεία, αλλά οι διαχειριστές των ελληνικών σχολείων αναμένουν περισσότερες οικογένειες να μεταναστεύσουν από την Ελλάδα.Ο κ Λάκης Βίγκας, δήλωσε ακόμη ότι η έναρξη λειτουργίας των δύο σχολείων ήταν μια ιστορική εξέλιξη για την Τουρκία και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για αυτό.

Αναμένονται 15 ελληνικές οικογένειες

Στο μεταξύ νέες αφίξεις Ελλήνων αναμένονται στην Ιμβρο για εγκατάσταση, αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Haberturk- μάλιστα αποδίδει την τάση αυτή πολλών Ελλήνων της Ίμβρου τόσο στην κρίση στην Ελλάδα, όσο και στο άνοιγμα των μειονοτικών σχολείων στο νησί.

Αναφέρει ότι 4 οικογένειες έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νησί, εκ των οποίων οι 3 από την Αθήνα και η μια Ιμβρίων που είχαν μεταναστεύσει. Μέχρι το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να επιστρέψουν στο νησί άλλες 15 οικογένειες.
Ο Διευθυντής του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου ‘Ίμβρος, κ. Μάκης Καμπουρόπουλος, δήλωσε ότι έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του Γυμνασίου και αναμένουν την άδεια για το Λύκειο. Ο Διευθυντής του σχολείου δήλωσε ακόμα ότι οι οικογένειες που έχουν ήδη έλθει και οι υπόλοιπες που αναμένονται, θα απασχοληθούν σε οικοδομικές εργασίες και ως οδηγοί. «Στο χωριό  Αγρίδια (τουρκικά Tepeköy) ανακαινίσαμε 4 σπίτια, ορισμένα εκ των οποίων δωρίθηκαν από τους κατοίκους του χωριού.  Φέτος αναμένεται να φοιτήσουν 2 μαθητές στο Δημοτικό, 2 στο Γυμνάσιο και 2 στο Λύκειο» προσέθεσε ο κ. Καμπουρόπολος και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις  των νέων μαθητών.