OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικό μορατόριουμ στο Αιγαίο – «Τέλος» οι ασκήσεις εθνικής εμβέλειας έως το καλοκαίρι [vid]

22/03/2023 - 10:14
μορατόριουμ
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνεται να συμφώνησαν σε ένα άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα και έτσι οι δυο χώρες δεν θα κάνουν εθνικής εμβέλειας στρατιωτικές ασκήσεις ως το καλοκαίρι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή», για να ρίξουν τελείως τους τόνους ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα που οι δυο χώρες βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει ένα μορατόριουμ στο Αιγαίο και να μην διεξαχθούν καθόλου μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις σε αέρα και θάλασσα ως το καλοκαίρι.

Έτσι τα επόμενα στάδια των εθνικών ασκήσεων «Αστραπή», «Ορμή», «Βροντή», των οποίων τα πρώτα ετήσια σκέλη ολοκληρώθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου στα δυτικά του Αιγαίου (Μυρτώο, Δυτικές Κυκλάδες, δυτικά Κρήτης), είτε δεν θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είτε θα περιοριστούν σε γυμνάσια συντήρησης των δυνατοτήτων των πληρωμάτων σε ήδη ανακηρυγμένα και μη αμφισβητούμενα πεδία βολής.

Άξιο λόγου είναι επίσης το γεγονός το ότι στη φετινή διεθνή αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023» δεν θα συμμετάσχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δηλαδή δύο χώρες οι οποίες ευθέως ή εμμέσως επιθυμούν να συνεισφέρουν στη μείωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Το θερμόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είχε φτάσει στα ύψη προ καιρού, αλλά ο φονικός σεισμός που χτύπησε την γειτονική χώρα άλλαξε το σκηνικό. Η άμεση βοήθεια της Ελλάδας προς τους πληγέντες από το τεράστιο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία έριξε τους τόνους και οι δυο χώρες θέλουν η εικόνα αυτή της ηρεμίας και της καλής γειτονίας να μην αλλάξει.

Βολεύει και τις δυο χώρες το μορατόριουμ

Μάλιστα Ελλάδα και Τουρκία δείχνουν να ωφελούνται αμφότερες από το μορατόριουμ σε αέρα και θάλασσα. Η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να δώσει χρόνο σε κύριες μονάδες Πολεμικού Ναυτικού να ξεκινήσουν τη σταδιακή έναρξη εργασιών συντήρησης σε πλοία του στόλου μας. Από την άλλη, οι μονάδες του πολεμικού ναυτικού θα πάρουν μια ανάσα, καθώς έκαναν συνέχεια επιχειρήσεις στο Αιγαίο τελευταία και ειδικά προ του σεισμού στην Τουρκία.

Από την άλλη, το μορατόριουμ βολεύει και την Τουρκία. Σχεδόν το 80% του πολεμικού στόλου της γειτονικής χώρας βρίσκεται στους κόλπους της Αλεξανδρέττας και της Μερσίνας, όπου έχουν ως αποκλειστικό έργο την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.

Από την άλλη οι δυο χώρες θα έχουν την ευκαιρία να «ξεκουράσουν» και τις πολεμικές τους αεροπορίες. Από τις 6 Φεβρουαρίου, πάντως, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία, η… κατάσταση στον αέρα είναι ήρεμη και οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τον Ιανουάριο του 2023 έγιναν 238 παραβιάσεις, 74 εμπλοκές και 21 υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Τον Φεβρουάριο από τον σεισμό και μετά έγιναν 46 παραβιάσεις, 14 εμπλοκές και καμία υπερπτήση. Τον Μάρτιο (μέχρι χθες 21.3.2023) έγιναν 23 παραβιάσεις, δεν έγινε καμία εμπλοκή και δεν έγινε και καμία υπερπτήση.

Θετική η ατζέντα

Σήμερα (22.3.2023) εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο τέταρτος γύρος προώθησης διαλόγου με την Τουρκία σχετικά με την αποκαλούμενη θετική ατζέντα στην οικονομία και στο εμπόριο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακσαπάρ.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί η πρόοδος στις 25 συμφωνημένες θεματικές της θετικής ατζέντας, που περιλαμβάνουν ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τις υποδομές, τη ναυτιλία, την πολιτική προστασία κ.ά. Η θετική ατζέντα αποτελεί μια διαδικασία που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Απρίλιο του 2021, με στόχο να βρεθεί ένα ελάχιστο σημείο επαφής προκειμένου οι δύο πλευρές να μην καταλήξουν σε απόλυτη διακοπή κάθε διαύλου επικοινωνίας.

Φωτογραφία Intime News

Tags: ΕΛΛΑΔΑΘΕΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

CN-235
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικά CN-235 και UAV έκαναν παραβιάσεις και παραβάσεις σε όλο το Αιγαίο

31/03/2026 - 17:54
Τουρκία - F-16
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

26/03/2026 - 19:49
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί με νέες απειλές για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Τα όπλα σας δεν είναι αρκετά»

19/03/2026 - 12:43

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Μαζική επίθεση ρωσικών drones και πυραύλων στην περιφέρεια του Κιέβου

Κουβέιτ: Επίθεση του Ιράν έπληξε μονάδα ενέργειας και αφαλάτωσης – Θραύσματα από αναχαίτιση έπεσαν σε εγκαταστάσεις αερίου στο Αμπού Ντάμπι

Ο Ευάγγελος Τουρνάς νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας

IDF: Πλήξαμε περισσότερους από 3.500 στόχους στον Λίβανο τον περασμένο μήνα

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ «μπλόκαρε» προαγωγές αξιωματικών, αποκαλύπτει το NBC

Μεντβέντεφ: Η Μόσχα πρέπει να εγκαταλείψει την «ανεκτική στάση» της σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ρωσία: Τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν από εκτροχιασμό τρένου

Άθικτοι οι μισοί εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, μεταδίδει το CNN

Top News

Νίκος Πλακιάς: «Δεν θα επιτρέψω να γίνει μπάχαλο η δίκη για τα Τέμπη - Για μένα η Καρυστιανού είναι πολιτικός»

Μπλέικ Λάιβλι: Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι

Μητέρα από την Ελβετία ευχαριστεί τον δήμαρχο Λειψών για τη σωτηρία του γιου της - Ο αγροτικός γιατρός τον διέγνωσε με σακχαρώδη διαβήτη

Γιώργος Καπουτζίδης: Θεωρώ τον σύντροφό μου τον ωραίο Έλληνα άντρα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert