OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εντολή Ερντογάν: «Βρείτε εξέδρα γεωτρήσεων»!

29/01/2015 - 00:20
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε οδηγία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για μία εξέδρα γεωτρήσεων στη Μεσόγειο, που θα ανήκει στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν αιτιολόγησε την απόφασή του αναφέροντας ότι οι ξένες εταιρείες διστάζουν για την επένδυση αυτή και προσθέτοντας ότι »η Τουρκία θα φροντίσει μόνη της τον εαυτό της».

Στο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Sabah, στις εσωτερικές σελίδες, όπου γράφει ότι στην τελευταία σύνοδο του Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) συζητήθηκε ο αγώνας για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σε όλες του τις διαστάσεις, και η απόφαση που προέκυψε ήταν :»Η Τουρκία ή να αποκτήσει τη δική της εξέδρα γεωτρήσεων ή να αγοράσει».

Στα »βήματα» του Μπαρμπαρός

Να θυμίσουμε ότι παρόμοια αναφορά έχει ξανακάνει ο κ Ερντογάν – όπως παλιότερα για το πλοίο ερευνών και στην συνέχεια αγόρασε το Μπαρμαπαρός.

Κατά το δημοσίευμα ο κ. Ερντογάν έφερε στη ημερήσια διάταξη του ΣΕΑ τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι θα επιστρατευθούν όλες οι δυνατότητες έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα δικαιώματα στη Μεσόγειο:» Διανύσαμε μία σημαντική απόσταση με το πλοίο σεισμικών ερευνών μας και θα πρέπει να κάνουμε το απαιτούμενο βήμα για την εξέδρα γεωτρήσεων».
Ανέφερε ακόμα ότι οι ξένες εταιρείες έρευνας πετρελαίου δεν προχωρούν σε εργασίες γεωτρήσεων στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπου υπάρχει διαφωνία και τόνισε :»Στην προκειμένη περίπτωση θα κάνουμε και εμείς, μόνοι μας, αυτό που πρέπει για τον εαυτό μας».

Κόστος  1,5 δις δολ

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, αναφέρει η εφημερίδα, ο κρατικός Οργανισμός Πετρελαίων ΤΡΑΟ θα αυξήσει τη δραστηριότητά του στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτώντας την εξέδρα γεωτρήσεων, που φθάνει στο ποσό του 1,5 δις δολαρίων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με το  άλμα που θα κάνει ο ΤΡΑΟ, δε θα χρειάζεται η σύμφωνη άποψη των μεγάλων εταιρειών για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, με την επένδυση αυτή, θα μπορέσει να δραστηριοποιείται σε κάθε περιοχή που διαθέτει δυναμικό. Η Τουρκία, γράφει, η οποία ξεκίνησε πριν λίγο καιρό σεισμικές έρευνες σε εκτάσεις που διεκδικεί δικαιώματα, δεν μπορούσε να συνάψει συμφωνίες για γεωτρήσεις, λόγω των επιφυλάξεων των γιγαντιαίων εταιρειών για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Θα πραγματοποιούνται συμφωνίες για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, ειδικότερα στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, με άλλες χώρες και ο ΤΡΑΟ θα καταστεί μία εταιρεία, η οποία θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπως η BP, η Shell και η  Chevron.

Δεν είναι τυχαία η δημοσιοποίηση

Η εφημερίδα σημειώνει , προβάλλοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι η »ελληνοκυπριακή διοίκηση» είχε αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή η Τουρκία επέμενε, όσον αφορά στα (δήθεν ) δικαιώματά της για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο γεωτρήσεων θα αποτελέσει ένα σοβαρό βήμα στον τομέα αυτό, αναφέρει- προαναγγελλοντας ουσιαστικά ότι αργότερα θα κάνει και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακης Δημοκρατίας.

Εκτιμάται ότι το δημοσίευμα με τις παραπάνω πληροφορίες και αναφορές Ερντογαν δεν βγήκε τυχαία την μεθεπομένη των εκλογών στην Ελλάδα….

Tags: ΑΙΓΑΙΟΑΟΖΕΡΝΤΟΓΑΝΚΥΠΡΟΣΜΕΣΟΓΕΙΟ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert