Επιμένουν ακραίοι ισλαμιστές να γίνει τέμενος η Αγια Σοφιά

Παραληρηματικές αντιδράσεις –  από ακραίους, φανατικούς  ισλαμιστικούς κύκλους – έχει προκαλέσει η επισήμανση, προχθές,  του Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου  κατά τη Σύνοδο των Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων 14 Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κων/λη ότι αντιτίθεται στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως επιδιώκεται από κάποιους και ότι αν είναι να χρησιμοποιηθεί ως χώρος λατρείας, τότε θα πρέπει να λειτουργήσει ως ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία και τίποτε άλλο.

 Οικουμενική Σύνοδος  το 2016!

Οι 14 Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι βρίσκονται  στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ορθοδοξίας, αλλά και τις τεχνικές διαδικασίες για την Οικουμενική Σύνοδο, στην οποία θα συμμετέχουν 24 Επίσκοποι. Ηδη η  σύναξη των Προκαθήμενων των Ορθόδοξων εκκλησιών αποφάσισε η  πρώτη μεγάλη οικουμενική σύνοδο της Ορθοδοξίας, μετά από αιώνες, να γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος είναι η Σύνοδος να γίνει το 2016, στο σημείο ακριβώς όπου συνήλθε η 2η Οικουμενική Σύνοδος της Ορθοδοξίας, στο ναό της Αγίας Ειρήνης, δίπλα από την Αγιά Σοφιά, Ο ιστορικός ναός λειτουργεί ως μουσείο και ουδέποτε μετατράπηκε σε τέμενος. 
 
Κατα την προχθεσινή ομιλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ότι η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τέμενος και είπε πως εάν η Αγία Σοφία ανοίξει στο προσκύνημα, θα πρέπει να λειτουργήσει ως Εκκλησία, διότι σκοπός της σύστασής της ήταν να προσφέρει υπηρεσίες ως Εκκλησία. Ακόμα είπε ότι η Αγία Σοφία είναι από τις πιο ιερές αξίες των ορθοδόξων και του ελληνισμού.Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κων/λη βρίσκουν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλά σημαντικά μνημεία, με πρώτη την Αγία Σοφία, και πρόσθεσε «Όμως, την τελευταία περίοδο σε μία μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης παρατηρείται μία τάση προς την κατεύθυνση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Εμείς ως εκκλησία αντιτιθέμεθα σ’ αυτό. Μαζί με μας, έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός του κόσμου θα γίνει ένα σώμα και θα δείξει την αντίδρασή του»
.
Το τηλεφώνημα του  Νταβούτογλου 

Μάλιστα οι αντιδράσεις από μικρή μερίδα του τύπου που είναι σαφές ότι γίνονται  για να ικανοποιήσουν τα ταπεινότερα εθνικιστικά ισλαμιστικά ένστικτα προχωρούν σε …συνωμοσιολογία και  θέτουν ακόμα και θέμα με την ίδια την Σύνοδο των Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων. Οι αντιδράσεις πάντως έχουν ως στόχο και την ίδια την τουρκική κυβέρνηση  - για κομματικούς λόγους, μάλλον – με το επιχείρημα ότι είναι ανεκτική και δεν προχωρά σε μετατροπή της Αγιά Σοφιας σε τζαμί- κάτι που το έχει υπαινιχτεί ο ίδιος ο Ερντογάν . Επισήμως πάντως η Κυβέρνηση δεν έχει θέμα με την Σύναξη. Τη συνάντηση των εκπροσώπων της Ορθοδοξίας χαιρέτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να προσκαλέσει τους 14 προκαθήμενους στην Άγκυρα. Ωστόσο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρνήθηκε, λέγοντας πως οι εργασίες για την προετοιμασία της Συνόδου είναι απαιτητικές και δεν υπάρχει χρόνος. 
 
Επίθεση στον Βαρθολομαίο

Ηδη από χθες άρχισαν τα όργανα :Η Takvim για παράδειγμα  έχει τον τίτλο …«Ο παπάς τα έχασε» και σχολιάζει το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι αν η Αγία Σοφία λειτουργήσει θα πρέπει να λειτουργήσει ως Εκκλησία… 
Ομως από σήμερα  μπήκαν στο χορό οι πιο ακραίες φωνές:Η Milligazete, στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Η Αγία Σοφία είναι του Ισλάμ», εξαπολύει λιβελογράφημα με ασυναρτησίες και εξαλλοσύνες: 
»Φωνάζουμε στους αναιδείς Παπάδες, που εξαπολύουν απειλές ότι στην περίπτωση που η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τέμενος, θα γίνουν όλοι ένα σώμα και σ’ αυτούς που ξεπερνούν τα όριά τους και κηρύττουν την Αγία Σοφία στην Κων/λη, εκκλησία. Επίσης φωνάζουμε κατά της σιωπής και της αδιαφορίας της Άγκυρας που γίνεται αιτία στην αναίδεια αυτή των Παπάδων. Οποιοσδήποτε ότι και αν πει, η Αγία Σοφία είναι τέμενος, είναι δική μας, είναι του Ισλάμ.  Είναι πολύ απλή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, η οποία είναι σύμβολο της Άλωσης και των μουσουλμάνων με ψυχή, αλλά αυτό απαιτεί ειλικρίνεια, βούληση και ψυχή.
 
Η μοναδική απάντηση, που μπορεί να δοθεί στον Πατριάρχη, ο οποίος δε γνωρίζει τα όριά του, ο οποίος εξαπολύει απειλές και βάζει τον εαυτό του στη θέση του Βυζαντίου, είναι το να ανοίξει η Αγία Σοφία σαν τέμενος. Άραγε η Άγκυρα θα δώσει αυτήν την απάντηση;»

 Βλέπουν …Σταυροφόρους!

Δεν σταματάει όμως σε αυτά – η συνωμοσιολογία πάει σύννεφο:
Με τον υπότιτλο «Το όνειρο της ‘Κων/λης’», γράφει ότι  η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο των Δυτικών και της αντίληψης των Σταυροφόρων κατά του Ισλάμ. Εκείνοι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την Άλωση και δεν μπόρεσαν να πάρουν τα βλέμματά τους επί αιώνες, ούτε στιγμή, από την Κων/λη και προσπαθούν να διατηρήσουν ακόμα το όνειρο της «Κων/λης», τώρα, με την ενθάρρυνση των συγκυριών, γίνονται αναιδείς και αναβιώνοντας τον ισχυρισμό για την οικουμενικότητα, εξαπολύουν απειλές για την Αγία Σοφία στην Κων/λη. Το γεγονός ότι με πλαστές υπογραφές και ύπουλα παιχνίδια, μετατράπηκε η Αγία Σοφία σε μουσείο και δεν επανήλθε ποτέ σε τέμενος, προσελκύει τους αναθεματισμούς του Πορθητή επάνω μας, γράφει επί λέξει….
 

 »Επίδειξη δύναμης»…

Και σε άλλο σημείο: »Το γεγονός ότι Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι 14 Ορθοδόξων Εκκλησιών ήρθαν στην Κων/λη, μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη «Φαναρίου» Βαρθολομαίου, προβαίνοντας σε επίδειξη δύναμης, είναι κάτι το οποίο βάζει σε σκέψεις».
Επίσης οτι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αντίθετα με τις …διεθνείς συμφωνίες και τη Λοζάνη, χρησιμοποιεί τον Οικουμενικό τίτλο. Αυτός άλλωστε,γράφει ένας καθηγητής,  είναι και ο βασικός σκοπός της συνάντησης των Αρχηγών Εκκλησιών από διαφορετικά κράτη. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει στην προκειμένη περίπτωση είναι να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος με διάταγμα του υπουργικού συμβουλίου.
 
Και η …Κριμαία στο πλάνο

Σε άλλο δημοσίευμα  και με τον τίτλο «Ποιος έδωσε άδεια», τίθεται  το ερώτημα πότε έγινε η διοργάνωση αυτή,πότε αποφασίστηκε και  από ποιες αρχές ελήφθη άδεια για την πραγματοποίηση στην Κων/λη μίας τέτοιας »ευρείας Συνόδου»… Είναι προφανές ότι πολλά από αυτά γράφονται και για να χτυπηθεί – ή να πιεστεί - η κυβέρνηση Ερντογάν
 
Μάλιστα ο αρθρογράφος …μπλέκει και την Κριμαία:Γράφει λοιπόν ότι ξαφνικά συμφιλιώθηκαν ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Κύριλλος, με τον Οικουμενικό  Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τίθεται το ερώτημα ποιες δυνάμεις επενέβησαν για τη συμμετοχή του Κυρίλλου στη Σύνοδο αυτή. Ακολουθεί, επίσης, το ερώτημα εάν η Ρωσία επιδιώκει ένα νέο πολιτικό άλμα με την Ορθόδοξη Ένωση και τους Σλάβους με επίκεντρο την Κων/λη.