Ερντογάν σε Σολτς: «Η Γερμανία να επιστρέψει στην ουδέτερη στάση της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε, σήμερα Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. 

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν είπε στον Σολτς ότι η Γερμανία «πρέπει να επιστρέψει στην ουδέτερη στάση της όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». 

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να «ενοχλήθηκε» από την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα και τις κοινές του δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Σολτς απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο τα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder να αναπτυχθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, δήλωσε ότι δεν είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης να ζητήσει τον λόγο για το πως η ελληνική πλευρά θα τα χρησιμοποιήσει, καθώς η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος.

Στην τηλεφωνική συνομιλία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον στενό διάλογο που ανέπτυξαν με τον γερμανό καγκελάριο Σολτς προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε κάθε τομέα, ενώ συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο διάλογος Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναβιώσουν.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters