«Έξαλλη» η Τουρκία με την ΕΕ: «Ντροπή να μένει σιωπηλή στην στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών»

Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αντιδρά έντονα στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ φαίνεται πως «δεν πήρε πολύ καλά» την στάση της ΕΕ απέναντι στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Θεωρεί «λυπηρό» το γεγονός ότι η ΕΕ επιδεικνύει και πάλι μία προκατειλημμένη στάση απέναντι στην Τουρκία και απαράδεκτο το ότι νομιμοποιεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και πρακτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα μια στάση υπέρ του διεθνούς δικαίου και σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας το πώς ανταποκρίνονται με μία στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας.

Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία της Τουρκίας με τη χώρα μας στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ».