OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία μεταφέρει την ένταση από την Κυπριακή ΑΟΖ στο Αιγαίο με τον «αποκλείσμό» του Καστελόριζου

28/10/2018 - 06:02
Share on FacebookShare on Twitter

Η απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX που δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα του Καστελόριζου, ρίχνει λάδι στην φωτιά για μια ακόμα φορά, ανεβάζοντας τους τόνους στο Αιγαίο, επιτείνοντας και μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο το σκηνικό έντασης που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα προσπαθεί να μεταφέρει το σκηνικό έντασης από την Κυπριακή ΑΟΖ, όπου δεν της «βγαίνει το παιχνίδι», στο Αιγαίο. Μετά την έξοδο του Πορθητή, τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τις οποίες απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, αλλά και με τους χάρτες που «εξαφανίζουν» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και τις δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, η Άγκυρα ξαναχτυπά εκδίδοντας νέα NAXTEX που βάζει στο στόχαστρο για ακόμη μια φορά το Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα, μετά το διπλωματικό μπρα ντε φερ με απανωτές ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, η Άγκυρα δεσμεύει την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Καστελόριζο.

Όλα αυτά, μετά την σθεναρή αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και των ξένων δυνάμεων που έβαλαν φρένο στις ορέξεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόσο με την παρουσία των Ελληνικών φρεγατών, αλλά και με την ισχυρή παρουσία Αμερικανικών πλοίων, καθώς επίσης και με τις πολυεθνικές ασκήσεις-μηνύματα που πραγματοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ (Nemesis 2018, αλλά και την κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες).

Με ανακοίνωση του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε απαράδεκτη την τουρκική NAVTEX και κατηγόρησε την Τουρκία πως με την επίμονη παραβατική συμπεριφορά της, διατηρεί και τροφοδοτεί την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κουμουτσάκος, πρόσθεσε πως “η Άγκυρα βάζει έτσι σε δοκιμασία τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, καταλήγοντας πως η ανεύθυνη συμπεριφορά της Τουρκίας, θα πρέπει να βρει απέναντί της όχι μόνον την Ελλάδα και τα θιγόμενα κράτη, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Η Τουρκική NAVTEX

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου για τέσσερις ώρες, η Τουρκία με NAVTEX δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης, προβαίνοντας ουσιαστικά σε έναν προσωρινό ναυτικό αποκλεισμό του ακριτικού ελληνικού νησιού.

Σύμφωνα με την Τουρκική NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από 11πμ μέχρι τις 15μμ, σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών στην γεωγραφική περιοχή που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Η Τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1059/18
MEDITERRANEAN SEA
SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 31 OCT 18 FROM 1101Z TO 1500Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 21.44 N – 029 08.88 E (SHORE)
35 39.64 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 59.60 E
36 12.92 N – 029 59.60 E (SHORE)
CAUTION ADVISED.
CLICK TO SEE ON THE MAP


Tags: NAVTEXΑΙΓΑΙΟΑΟΖΕΛΛΑΔΑΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert