Η Τουρκία μεταφέρει την ένταση από την Κυπριακή ΑΟΖ στο Αιγαίο με τον «αποκλείσμό» του Καστελόριζου

Η απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX που δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα του Καστελόριζου, ρίχνει λάδι στην φωτιά για μια ακόμα φορά, ανεβάζοντας τους τόνους στο Αιγαίο, επιτείνοντας και μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο το σκηνικό έντασης που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα προσπαθεί να μεταφέρει το σκηνικό έντασης από την Κυπριακή ΑΟΖ, όπου δεν της «βγαίνει το παιχνίδι», στο Αιγαίο. Μετά την έξοδο του Πορθητή, τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τις οποίες απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, αλλά και με τους χάρτες που «εξαφανίζουν» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και τις δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, η Άγκυρα ξαναχτυπά εκδίδοντας νέα NAXTEX που βάζει στο στόχαστρο για ακόμη μια φορά το Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα, μετά το διπλωματικό μπρα ντε φερ με απανωτές ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, η Άγκυρα δεσμεύει την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Καστελόριζο.

Όλα αυτά, μετά την σθεναρή αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και των ξένων δυνάμεων που έβαλαν φρένο στις ορέξεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόσο με την παρουσία των Ελληνικών φρεγατών, αλλά και με την ισχυρή παρουσία Αμερικανικών πλοίων, καθώς επίσης και με τις πολυεθνικές ασκήσεις-μηνύματα που πραγματοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ (Nemesis 2018, αλλά και την κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες).

Με ανακοίνωση του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε απαράδεκτη την τουρκική NAVTEX και κατηγόρησε την Τουρκία πως με την επίμονη παραβατική συμπεριφορά της, διατηρεί και τροφοδοτεί την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Κουμουτσάκος, πρόσθεσε πως “η Άγκυρα βάζει έτσι σε δοκιμασία τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, καταλήγοντας πως η ανεύθυνη συμπεριφορά της Τουρκίας, θα πρέπει να βρει απέναντί της όχι μόνον την Ελλάδα και τα θιγόμενα κράτη, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Η Τουρκική NAVTEX

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου για τέσσερις ώρες, η Τουρκία με NAVTEX δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης, προβαίνοντας ουσιαστικά σε έναν προσωρινό ναυτικό αποκλεισμό του ακριτικού ελληνικού νησιού.

Σύμφωνα με την Τουρκική NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από 11πμ μέχρι τις 15μμ, σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών στην γεωγραφική περιοχή που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Η Τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1059/18
MEDITERRANEAN SEA
SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 31 OCT 18 FROM 1101Z TO 1500Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 21.44 N – 029 08.88 E (SHORE)
35 39.64 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 59.60 E
36 12.92 N – 029 59.60 E (SHORE)
CAUTION ADVISED.
CLICK TO SEE ON THE MAP