Χάλκη:Κριτική στη Τουρκία από την ΕΕ

Αυστηρή κριτική στην Τουρκία περιέχει η έκθεση της Επιτροπής Διεύρυνσης της ΕΕ.

Ένα από τα σημεία κριτικής είναι ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι ακόμα  κλειστή και ότι το άνοιγμα προς τους Αλεβίτες δεν προχώρησε.Επίσης αναφορικά με το Κουρδικό, η έκθεση καλεί την Άγκυρα να συνεχίσει το δημοκρατικό άνοιγμα που ξεκίνησε το 2009.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης αποκαλύπτει σήμερα η Milliyet τονίζοντας ότι  ασκείται  αυστηρή κριτική στην Τουρκία ιδιαίτερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 10 Οκτωβρίου.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η  έκθεση εκφράζει ανησυχία σχετικά με την ελευθερία έκφρασης  και παρατηρεί ότι υπήρξε σημαντική αύξηση περιστατικών παραβίασης της.  Αναφέρει ακόμα ότι κάποιοι δημοσιογράφοι απολύθηκαν επειδή ασκούσανε  κριτική στην κυβέρνηση.
 
Σχολιάζοντας τις δίκες »Βαριοπούλα» και »Εργκενεκόν» , η έκθεση γράφει ότι τα δικαστήρια δέχτηκαν μόνο τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία ή που έδωσαν  μυστικοί μάρτυρες.
 
Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι υπάρχει περιορισμένη  εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν το 2010.

Τέλος, υπάρχει και μια θετική αναφορά  στην οικονομία. Η Τουρκία είναι λειτουργική  οικονομία αγοράς  και η τα δημοσιονομικά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αναφέρει.