Η πρώτη συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν μετά την απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών

Την πρώτη συνάντησή τους μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών θα έχουν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Μια συνάντηση με ευρεία αντζέντα αλλά και διακριτές επιδιώξεις ένθεν – κακείθεν. 

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 (18:30 ώρα Ελλάδας). Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. 

Η ευνοϊκή συγκυρία

Όπως γίνεται αντιληπτό η συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία που καταγράφεται μια αποκλιμάκωσης της έντασης  στις διμερείς σχέσεις. 

Ακόμα το  τετ α τετ αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική κυβέρνηση καθώς μετά το ναυάγιο της άτυπης συνόδου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στην Αυστρία, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά προκειμένου για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Το μήνυμα Τσίπρα


Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταστήσει σαφές προς τον Τούρκο πρόεδρο
ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει το θέμα της χρηματοδότησης και ενίσχυσης της Τουρκίας για το προσφυγικό, επισημαίνοντάς του παράλληλα ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια.

Σε κάθε περίπτωση η περίπτωση του Κυπριακού είναι αλληλένδετη με την εξορυκτική διαδικασία που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αντιπαραβάλλεται με τις «πολεμικές ιαχές» της Άγκυρας που σκοπεύει να στείλει παράνομα-εντός του προσεχούς διαστήματος, το δικό της πλωτό – γεωτρύπανο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως και να έχει οι επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο «Σουλτάνο» θα διεξαχθούν υπό το φως των συστηματικών ενεργειών της Αθήνας για την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ελληνικά πετρελαιοπιθανά οικόπεδα. 

Τα άλλα ραντεβού

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, στις 13:15 (20:15 ώρα Ελλάδας). Το απόγευμα στις 17:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) θα απευθύνει ομιλία στο Concordia.

Η σημερινή δραστηριότητα του πρωθυπουργού ξεκινά το πρωί, στις 08:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και ο γγ του ΟΗΕ υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου στις 09:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) να ξεκινήσει η Γενική Συζήτηση της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την «Παγκόσμια Ηγεσία και τις κοινές ευθύνες για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες».