OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία ενισχύει τη θέση της, η ΕΕ διστάζει και η Αθήνα ανησυχεί – Απάντηση οι συμμαχίες και τα εξοπλιστικά

12/03/2025 - 09:47
Τουρκία

REUTERS/Kenan Gurbuz

Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις στη διπλωματική «σκακιέρα» καθώς οι τεράστιες αναταράξεις που έχει προκαλέσει η πολιτική Τραμπ δίνει έδαφος στην Τουρκία προκειμένου να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη και να παίξει κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις με διπλωματική και σκληρή στρατιωτική ισχύ, όπως έδειξε στη Συρία όπου έσπευσε να εκμεταλλευτεί την πτώση Άσαντ, για να αποκομίσει οφέλη και να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή.

Με τις δυνατότητες που τις δίνει η εγχώρια αμυντική της βιομηχανία, η Τουρκία έχει πλέον ως ξεκάθαρο στόχο να εξασφαλίσει συμμετοχή στο εξοπλιστικό «πακέτο» των 800 δις αλλά και να «πατήσει» με το ένα πόδι στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενη τη διεθνή συγκυρία και διεκδικώντας καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις με φόντο την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Τουρκία
REUTERS/Kenan Gurbuz

Μόνο τυχαία δεν ήταν η σημαντική συμφωνία της βιομηχανίας, κατασκευής drones, Baykar με τον ιταλικό κολοσσό Leonardo την ώρα μάλιστα που τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα έχουν κορυφαία θέση στις εξοπλιστικές προτεραιότητες της Ευρώπης.

Και όλα αυτά ενώ ήδη η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την ξεκάθαρη στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon «πακέτο» με τους πυραύλους αέρος – αέρος Meteor.

Την ανησυχία της Αθήνας ενισχύει και η στάση μερίδας των Ευρωπαίων εταίρων που έχουν δώσει στην Άγκυρα ρόλο στις εξελίξεις μετατρέποντας την σε σημαντικό συνομιλητή για όσα σχεδιάζονται για την επόμενη μέρα, ξεχνώντας ότι η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά ακόμα και την κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, με ανοιχτό casus belli.

Τουρκία
REUTERS/Kenan Gurbuz

Επίσης, η Άγκυρα δηλώνει ότι θα εμποδίσει ακόμα και με στρατιωτικά μέσα οποιαδήποτε έρευνα και δραστηριότητα, όπως η πόντιση καλωδίων, εντός της περιοχής που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκο μνημόνιο και φυσικά παραμένει ως δύναμη εισβολής στην Κύπρο επιδιώκοντας τη διχοτόμηση.

Για την Αθήνα η συμμετοχή της Τουρκίας σε οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΕ έχει αποφασιστεί ότι θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή και ήδη το έχει διαμηνύσει στους ευρωπαίους εταίρους, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνει πιο σαφή τη θέση της όταν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις αν και η ΕΕ δεν δείχνει ικανή να βάλει το δικό της στίγμα στις εξελίξεις με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο, αφήνοντας τους Ευρωπαίους σε ρόλο παρατηρητή. Η Αθήνα στη δεδομένη συγκυρία ποντάρει πολλά στη στρατηγική σχέση που έχει με το Ισραήλ καθώς τις δύο χώρες συνδέουν κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα απέναντι στην Τουρκία.

Όμως, μπορεί το Ισραήλ να διαθέτει μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ ωστόσο η παρέμβαση του στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Έτσι η Αθήνα αναζητά και άλλους συμμάχους εντός της Ευρώπης τονίζοντας με κάθε τρόπο τους κινδύνους που εμπεριέχει η διείσδυση της Τουρκίας στη γηραιά ήπειρο.

REUTERS/Kenan Gurbuz

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάτω από αυτά τα δεδομένα αναμένονται  την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του OnAlert.gr, ο Πρωθυπουργός θα αφήσει ανοιχτό το ζήτημα της διάθεσης επιπλέον κονδύλιων άνω των 28 δις για το πρόγραμμα 12ετιας ανάλογα με τις αποφάσεις τις Ευρώπης για συνολική αύξηση των πιστώσεων για την άμυνα και εξαίρεσής τους από τα ελλείμματα.

Tags: ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΙΣΡΑΗΛΕΕΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - Bloomberg
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bloomberg: Η Τουρκία ετοιμάζει νομοσχέδιο για να διεκδικήσει επίσημα θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

08/05/2026 - 15:15
τουρκικό UAV - FIR
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό CN-235 και UAV έκαναν παραβάσεις στο FIR Αθηνών – Mία παραβίαση του εναέριου χώρου από το drone

05/05/2026 - 18:02
ΟΗΕ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ σε δήλωση Τουρκίας: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

29/04/2026 - 22:02

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Σαν σήμερα: Το 1967 η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου

To Ιράν απειλεί τα βρετανικά και γαλλικά πλοία που πάνε στη Μέση Ανατολή με «άμεση και αποφασιστική απάντηση»

F-16, Rafale και ελικόπτερα στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο»

Ισραήλ: Ο Αρχηγός των IDF προειδοποιεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερους στρατιώτες

Θανάσης Δαβάκης: Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων Μακεδονίας και Θράκης [pics]

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Top News

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Μια φορά ο πατέρας μου πέρασε από δίπλα μου και έφυγε, δεν με γνώρισε»

Παραλήρημα Τραμπ για Ομπάμα και Μπάιντεν - «Το Ιράν παίζει παιχνίδια μαζί μας εδώ και 47 χρόνια, θα τους κοπεί το γέλιο»

Η Βόρεια Κορέα αλλάζει το Σύνταγμα της για τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Άμεση πυρηνική επίθεση αν δολοφονηθεί»

Ελένη Μενεγάκη: Η συγκινητική ανάρτησή της για την γιορτή της μητέρας - «Η δική μου μαμά ήταν το πρώτο μου καταφύγιο»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert