Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και αναμένεται να λάβει «προληπτικά μέτρα για πιθανές μονομερείς ενέργειες».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία θα εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο Πέλαγος και σε άλλες περιοχές, ενώ αξιολογεί προσεκτικά εάν τα θαλάσσια πάρκα που αναμένεται να ανακηρύξει η Ελλάδα «θα καλύπτουν αμφιλεγόμενες θαλάσσιες ζώνες».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια της Γαλλίας, ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες για την δημιουργία των δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο.
«Οι μονομερείς ενέργειες υπό το πρόσχημα της οικολογικής διατήρησης δεν πρέπει να συγκαλύπτουν πολιτικά κίνητρα ή να αλλοιώνουν το ευαίσθητο status quo στο Αιγαίο. Η Τουρκία αξιολογεί ευρύτερες πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις θάλασσές της – συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά», γράφει το Anadolu.
Παρόμοια αντίδραση είχε η Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε τον Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Αν και η ελληνική πρωτοβουλία φαίνεται να έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς θα εισαγάγει μέτρα κατά της υπεραλίευσης, «η Τουρκία βλέπει τη δυνατότητα αυτή η προσπάθεια να επεκταθεί και σε γεωπολιτικό επίπεδο, ειδικά δεδομένων των μακροχρόνιων διαφορών μεταξύ των δύο γειτόνων του ΝΑΤΟ σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα, την υφαλοκρηπίδα, τον εναέριο χώρο και τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο», γράφει η φιλοκυβερνητική Daily Sabah.
«Η Τουρκία τονίζει ότι οι διεθνείς περιβαλλοντικοί κανόνες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των παράκτιων κρατών ή για τη διαστρέβλωση της ισορροπίας δυνάμεων σε αμφισβητούμενες περιοχές. Οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ζωνών που ενδέχεται να επηρεάσει το καθεστώς των αμφισβητούμενων εδαφών θεωρείται απαράδεκτη», συνεχίζει, αντανακλώντας την προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργεί «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο με κάθε αφορμή.
«Το ευρύτερο μήνυμα από την Άγκυρα είναι σαφές: η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας, αλλά όχι εις βάρος της γεωπολιτικής σταθερότητας ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων», καταλήγει το δημοσίευμα της τουρκικής Daily Sabah.
Πηγή: Daily Sabah / Φωτογραφία αρχείου Reuters