Σαν «έτοιμη από καιρό», η Τουρκία παρουσίασε – «ανεπίσημα» – τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, μόλις λίγη ώρα μετά την παρουσίαση του επίσημου χάρτη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσιοποίησε την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που «στοχεύει στη μεγιστοποίηση της χρήσης και της αξιοποίησης των θαλασσίων ζωνών» που διεκδικεί η Τουρκία.
Όπως αναφέρει το Anadolu «oι μελέτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από χρόνια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στις γύρω θάλασσες και για τη μέγιστη χρήση των θαλάσσιων περιοχών, φτάνουν στο τελικό τους στάδιο».
Η ακαδημαϊκή μελέτη του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας ακολουθεί φυσικά την «τουρκική πεπατημένη» της Γαλάζιας Πατρίδας, δηλαδή «εξαφανίζει» από τον χάρτη το Καστελλόριζο.
Türkiye’nin Deniz Mekansal Planlamasına ilişkin ilk çalışma yayınlandı
— Türkiye’nin çevre denizlerindeki hak ve menfaatlerini korumak ve denizsel alanlardan azami yararlanabilmek amacıyla yıllar önce başladığı Deniz Mekansal Planlama (DMP) çalışmaları nihai aşamaya geliyor
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) April 16, 2025
Όπως ισχυρίζεται το πρακτορείο Anadolu, «έγινε γνωστό ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσές της και ταυτόχρονα σε συμμόρφωση με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επί του θέματος», ενώ προσθέτει πως σε ανάλογες ενέργειες με αυτές του Πανεπιστημίου της Άγκυρας έχει προχωρήσει και η λεγόμενη «τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Και για να μην μείνει κανένα «κενό» ή υπάρξει «παρερμηνεία», το Anadolu καταλήγει πως η μελέτη για τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό της Τουρκίας «θα χρησιμεύσει για την καλύτερη κατανόηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην κοινωνία και τους συναφείς τομείς».