OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία προκαλεί, «τρεις μήνες έντασης μπροστά μας» – Που φοβούνται προβοκάτσια

15/10/2020 - 10:48
SIPRI
Share on FacebookShare on Twitter

Για όλα τα ενδεχόμενα προετοιμάζεται η Ελλάδα, αφού η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αφήσει στην άκρη τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Σε πλήρη ετοιμότητα τα επιτελεία για να αντιμετωπιστεί κάθε κίνηση από την Άγκυρα.

Έβαλε… μπουρλότο στις διερευνητικές, έστειλε ξανά στο Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο και (ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) προανήγγειλε ότι θα ξαναστείλει στην περιοχή και το Yavuz. Με κάθε ευκαιρία η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις και η Ελλάδα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης.

Η Αθήνα βρίσκεται εδώ και μήνες σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή κίνηση της Άγκυρας νότια από το Καστελόριζο. Το βασικό σενάριο για την ελληνική πλευρά παραμένει η διπλωματία και στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για όσα κάνει στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως αναφέρει σημερινό (15.10.2020) δημοσίευμα της Καθημερινής, για τις Ένοπλες Δυνάμεις η περιοχή δυνητικής κυριαρχίας, σε απόσταση από 6 έως 12 ναυτικά μίλια, από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, θα είναι πιθανό σημείο τριβής.

Τα σχέδια αντιμετώπισης πιθανής τουρκικής κίνησης παραμένουν απόρρητα. Το πρώτο μέλημα είναι να αποτραπεί η παραβίαση της κυριαρχίας, χωρίς τη χρήση πολεμικών μέσων. Μόνο αν οι τουρκικές δυνάμεις προχωρήσουν σε χρήση πολεμικής βίας, τότε οι ελληνικές δυνάμεις θα απαντήσουν.

Οι φόβοι για προβοκάτσια από την Τουρκία
Ένα από τα σταθερά σενάρια που η Αθήνα εξετάζει από τον περασμένο Αύγουστο είναι της πιθανής προβοκάτσιας στη Ρω και τη Στρογγύλη, τα οποία πλέον δεν έχουν μόνιμους κατοίκους.

Πριν από το ξέσπασμα της νέας κρίσης, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, στην Αθήνα είχαν εξεταστεί και τα σενάρια για την περίπτωση που η Τουρκία θα στείλει στην περιοχή και πλωτό γεωτρύπανο. Ήδη χθες (14.10.2020) ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα στείλει το Yavuz εκεί όπου (κατά την Τουρκία) ερευνά ήδη το Oruc Reis.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια κρίση διαρκείας, χωρίς χρονικό ορίζοντα. Αν, πάντως, βάλει στην ίδια εξίσωση κανείς τη στάση της Ε.Ε. αλλά και τις εκλογές στις ΗΠΑ, που γίνονται στις 3 Νοεμβρίου κι αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου 2021, ίσως η Αθήνα να πρέπει να προετοιμάζεται για τρεις μήνες διαρκούς έντασης.

Διαβάστε επίσης: Oruc Reis: Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή της Αθήνας

Πηγή: Καθημερινή

Tags: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

F-16 - Αιγαίο
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

19/12/2025 - 18:58
Τουρκία - διπλωματικές πηγές
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα γίνει το ΑΣΣ με την Τουρκία

17/12/2025 - 18:18
ATR-72 - FIR Αθηνών
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

16/12/2025 - 17:25

Διαβάστε Επίσης

Δαβάκης για Υπαξιωματικούς: «Υπάρχει βαθμολογικός πληθωρισμός – Δεν χρειαζόμαστε έναν προθάλαμο Αξιωματικών»

SBU: Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικά Su-27, περιπολικό σκάφος και μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου [pics]

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

Οι πληρωμές και φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και μισθωτούς το 2026 – Αύξηση μισθών και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Top News

GNTM 6: Το λάθος στη φωτογραφία των finalist με τα 6 δάχτυλα που κανείς δεν είδε

Νίκος Γιαννόπουλος για τον ξυλοδαρμό του από τον Νίκο Παππά: «Όποιος με αποκαλεί μέθυσο θα βρεθεί στα δικαστήρια»

Γη της ελιάς - επόμενα επεισόδια: Βασιλική και Στέφανος παντρεύονται, χωρίς τον Στάθη και τη Χάιδω

Έρχεται καιρός τύπου «Π»: Χαμηλό βαρομετρικό φέρνει καταιγίδες σε όλη τη χώρα - Πέφτει η θερμοκρασία την Πρωτοχρονιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert