ΙΜΒΡΟΣ: Ανοίγει σχολείο στις 16 Σεπτεμβρίου

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Aνοίγει στις 16 Σεπτεμβρίου - μετά από 49 χρόνια - το ιδιωτικό ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο  με δύο , προς το παρόν, μαθητές ενώ αναμένεται με τον καιρό να αυξηθεί ο αριθμός τους. Δεν θα διδάσκονται  όμως την ελληνική γλώσσα εντός του σχολικού ωραρίου!
 Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου της Ίμβρου, κ. Στέλιος Μπερμπέρ, είπε στην εφημερίδα Tafar ότι «περιμένουν εναγωνίως να αυξηθεί ο αριθμός. Το γεγονός ότι το σχολείο ανοίγει μετά από 49 χρόνια αποτελεί για μας μία χαρμόσυνη είδηση».
 Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι στην Ίμβρο, το 1964, υπήρχαν 7 Δημοτικά και 1 σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, με παιδεία στα ελληνικά. Με τα γεγονότα στην Κύπρο απαγορεύτηκε η ελληνική γλώσσα στην εκπαίδευση. Τα σχολεία έκλεισαν, σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λοζάνης, από το τουρκικό κράτος. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι ρωμαίικες οικογένειες αποφάσισαν να φύγουν από το νησί. Τη δεκαετία του ’60 ο αριθμός των Ελλήνων στο νησί ήταν 5.487. Όταν εκείνοι εγκατέλειψαν το νησί εξ αιτίας της κρατικής πολιτικής που ασκήθηκε, τώρα στο νησί υπάρχουν μόνο περίπου 200 Ρωμιοί και ο μέσος όρος ηλικίας είναι αρκετά υψηλός.
 
Οπως υπενθυμίζει η εφημερίδα οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας αποτάθηκαν στο τουρκικό Υπουργείο  Παιδείας για να ανοίξουν και πάλι Δημοτικό σχολείο στο νησί. Ο Υπουργός  κ.  Ναμπί Αβτζί, τον περασμένο Μάρτιο, ανακοίνωσε ότι έδωσαν άδεια για τη σύσταση ελληνικού δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο. Το ιδιωτικό ρωμαίικο δημοτικό σχολείο, του οποίου το παλαιό όνομα ήταν «Άγιοι Θεόδωροι» (σ.σ. εννοεί το όνομα του χωριού) αρχίζει φέτος να λειτουργεί. Ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλληλεγγύης της Ίμβρου, κ. Στέλιος Μπερμπέρ, που είπε πως αισθάνονται ευτυχία από το γεγονός ότι ανοίγει το σχολείο, τόνισε τα εξής: «Προς το παρόν θα ξεκινήσει με δύο μαθητές. Το ότι ανοίγει το σχολείο αποτελεί για μας χαρμόσυνη είδηση. Είναι ευτυχής εξέλιξη η επαναλειτουργία του σχολείου μετά από 49 χρόνια. Το σχολείο, μετά που έκλεισε, ήταν ερείπιο. Τώρα είναι έτοιμο να ξαναλειτουργήσει. Υπάρχουν μέσα θρανία και θα ξαναχτυπήσει ο κώδωνας του σχολείου».

«Απαγορεύεται η εκπαίδευση στα ρωμαίικα στο νησί»

Στο πλαίσιο του ίδιου δημοσιεύματος και με τον τίτλο «Απαγορεύεται η εκπαίδευση στα ρωμαίικα στο νησί», γράφει ότι παρά την απόφαση του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας, βάση του νόμου, στο νησί απαγορεύεται η παιδεία στην ελληνικ’η γλώσσα!. Ο νόμος αυτός, για τον οποίο το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας είπε «δεν το γνωρίζουμε», είχε αποκαλυφθεί με σχετική είδηση της εφημερίδας Taraf. Σύμφωνα με το νόμο, που ετέθη σε εφαρμογή, το 1964 με τα γεγονότα στην Κύπρο, το μάθημα της ρωμαίικης γλώσσας, μόνο ως μάθημα γλώσσας μπορεί να διδαχθεί σε συγκεκριμένο χρόνο, εκτός του ωραρίου λειτουργίας της σχολής, από δάσκαλο που θα πληρώνεται από τους γονείς. Μετά την είδηση αυτή της Taraf, κινητοποιήθηκε ο βουλευτής του (αντιπολιτευόμενου) κόμματος CHP από την Προύσα, κ. Αϊκάν ΄Ερντεμιρ, και κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση αυτού του απαγορευτικού άρθρου.