Ίμβρος: επιτρέπουν την λειτουργία ελληνικού σχολείου που απαγορεύει ο νόμος!

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Θέμα για την επαναλειτουργία του σχολείου στην Ιμβρου, που ανακοινώθηκε  ότι θα ανοίξει άμεσα, εγείρουν τόσο ο εκ των επιφανών ομογενών της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία και  εκπρόσωπος όλων γενικά των μειονοτικών ευαγών Ιδρυμάτων κ. Λάκης Βίγκας όσο  και  ο Τουρκος αρθρογράφος κ. Markar Esayan  στην αγγλόγλωση τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman.

 Ο τελευταίος  σε άρθρο του αναφερει ότι η  επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου της Ίμβρου θα μπορούσε μεν να θεωρηθεί από ορισμένους ως κίνηση εντυπώσεων, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δείχνει πως η Τουρκία έχει αλλάξει, ενώ θα μπορούσε να συνδυαστεί με την πρόσφατη έκκληση του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ο οποίος κάλεσε τις μη μουσουλμανικές μειονότητες να επανέλθουν στην Τουρκία – κάτι που επαναλαμβάνει και ο κ Βίγκας..
 
Ωστόσο ο Τούρκος αρθρογράφος αποκαλύπτει ότι παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης το »παρελθόν» δημιουργεί προσκόμματα, όπως για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ότι δηλαδή  όταν το θέμα της επαναλειτουργίας του δημοτικού σχολείου της Ίμβρου ήρθε στο προσκήνιο, έγινε γνωστό ότι η σχετική απαγόρευση είναι ακόμα σε ισχύ!!!.  Ο κ. Βίγκας δήλωσε ότι σημασία έχουν οι δηλώσεις της κυβέρνησης και ότι το ζήτημα του νόμου μπορεί να διευθετηθεί. Ωστόσο, τέτοια περιστατικά καταδεικνύουν ότι οι νοοτροπίες του παρελθόντος πρέπει να αλλάξουν.

 Μόνο 8-10 μαθητές…
Σε άλλο δημοσίευμα – της   Sabah- τονίζεται ότι η απόφαση που ελήφθη από τον Τούρκο Υπουργό Παιδείας για την επαναλειτουργία του σχολείου προκάλεσε μεγάλη χαρά στην Ιμβρο και ο εκπρόσωπος των μειονοτικών ευαγών Ιδρυμάτων κ Βίγκας , είπε ότι η απόφαση που ελήφθη χαροποίησε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά .

Στην συνέχεια του δημοσιεύματος γράφει ότι στην Ιμβρο, πριν από την ανταλλαγή και τα γεγονότα (Σεπτεμβριανά)  , ζούσαν χιλιάδες Ρωμιοί , όμως σήμερα στο νησί αυτό ζουν περίπου 300 Ρωμιοί  και ότι θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα  από την έλλειψη μαθητών .Σε άλλο δημοσίευμα πριν μερικές ημέρες είχε αναφερθεί ότι υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση θα πάνε 8-10 Ελληνες μαθητές στο σχολείο του χωριού.
 
 Λείπουν οι δάσκαλοι…

Ο κ Βίγκας τόνισε ότι μετά την επισκευή πού έγινε το σχολείο είναι έτοιμο να δεχθεί τους πρώτους μαθητές του μετά από 50 χρόνια και ότι περιμένουν να διοριστούν το ταχύτερο δυνατό και οι δάσκαλοι. 
Η Sabah γράφει ότι μετά την ανακοίνωση πως θα επαναλειτουργήσει το ελληνικό σχολείο στην Ιμβρο,  κ Λάκης Βίγκας έκανε έκκληση για επιστροφή: Συγκεκριμένα ο κ Βίγκας είπε πως 8.000 Ιμβριοι οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία , στις ΗΠΑ , στην Ελλάδα , στην Γαλλία ακόμα και στην Ν Αφρική , θα πρέπει πλέον να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν και  τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες: « Ο αξιότιμος Υπουργός μας έκανε έκκληση να επιστρέψουν οι Ιμβριοι στην Τουρκία . Όλοι θα θέλουν να επιστρέψουν , αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες. Ιδού , το σχολείο άνοιξε. Το νησί σας περιμένει. Επιθυμούμε να ζήσουμε όλοι μαζί τις ομορφιές της Τουρκίας», είπε.Επίσης ο Δήμαρχος της Ιμβρου κ. Αταλάί είπε « Επιθυμούμε να δούμε στην Ιμβρο τους Ρωμιούς πολίτες μας σε ένα κλίμα στο οποίο θα μπορέσουν να ζήσουν όλοι με ηρεμία.