«Ηρθε η ώρα των επιχειρηματιών» είπε ο Νταβούτογλου αλλά Αιγαίο Κύπρος είναι σε «ώρα επιχειρήσεων»

“Ήρθε η ώρα των επιχειρηματιών” είπε χαμογελαστός ο Αχμέτ Νταβούτογλου από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας αλλά προς το παρόν αυτό που ζούμε σε Αιγαίο και Κύπρο μοιάζει με την “ώρα των επιχειρήσεων”. Πολλά και πολύ θερμά λόγια, μεγάλη ευγένεια και φιλοφρονήσεις από τον Νταβούτογλου, πολλές υποσχέσεις για συνεργασίες οικονομικές ,όλες με επίκεντρο το Αιγαίο, το οποίο την στιγμή που τα έλεγε ήταν -και είναι- γεμάτο από τουρκικά πολεμικά πλοία . Στην Κύπρο το Barbaros “σουλατσάρει” μαζί με πολεμικά πλοία και ο Νταβούτογλου μας καλεί να “εκμεταλλευθούμε μαζί την ενέργεια” . Και δεν παρέλειψε να εμφανιστεί ως …ειρηνιστής. Με λίγα λόγια ο γνωστός Νατβούτογλου.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέφυγε ως καλός οικοδεσπότης να αναφερθεί στα όσα απαράδεκτα πράττει η Τουρκία σε Κύπρο και Αιγαίο. Επικεντρώθηκε στην οικονομική συνεργασία που μπορούν οι δυο χώρες να έχουν αν και οι προκλήσεις του κ.Νταβούτογλου μας κοστίζουν πολλά λεφτά. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Νταβούτογλου, τηλεφώνησαν και στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος αναρρώνει στις ΗΠΑ μετά από την εγχείρηση καρδιάς που έκανε. Ο κ.Σαμαράς είπε ότι μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ.Νταβούτογλου. Και τα περαστικά του τα οποία εξέφρασε και δημόσια ο Αχμέτ. Αλλά περαστικά από τον Νταβούτογλου μπορούν να έχουν κι άλλη σημασία στον Κύπριο πρόεδρο.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε “πολυσήμαντη τη σημερινή ημέρα για τις σχέσεις μας” και πρόσθεσε ότι η “επιχειρηματική και οικονομική συνεργασια είναι πυλώνας για τις διακρατικές σχέσεις…Χρειάζεται σταθερότητα και εμπιστοσύνη και σ΄ αυτό το σημείο βρισκόμαστε”.

Αναφερόμενος σε οικονομικά στοιχεία ο κ.Σαμαράς επεσήμανε την “τεράστια αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου τα τελευταία χρόνια…Το πρώτο οκτάμηνο του 2014 πρώτη χώρα εξαγωγών η Τουρκία για την Ελλάδα. Ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία 6.6 δις δολάρια”.